Els masovers, molests per baixes de ramat atribuïdes a mossegades d’escurçó



________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimecres, 22 de juny de 2010

L’estiu passat va començar a córrer un rumor que amb l’hivern es va apagar. Ara torna, i amb més força. Ramaders de la nostra comarca fan públic el seu malestar per haver enregistrat baixes, a causa, de mossegades d’escurçó, segons les seues sospites.

Recentment un dels ramaders afectats confirmava que la vaca mossegada “té els dies comptats”. Comentava que “la temor ja no és per el ramat, si no perquè si el verí d’aquestos rèptils pot matar a una vaca, ¿què passaria si la mossegada la rep una persona?”.

Diferents dels autòctons
Varis masovers han comentat que els escurçons del terreny són perillosos, “però no tant com per a matar un cap de ramat vacú adult”. Els que han vist algun d’aquestos exemplars consideren que “aquests tenen una sèrie de diferències”, que fan pensar “sense dubtar-ho que eixes víbores no són igual que els escurçons de la zona”.

A la pregunta que “d’on han vingut?”, ens conten varies teories, totes elles sense possibilitat de contrastar, i totes en molts interrogants sobre el motiu. En qualsevol cas la preocupació dels ramaders es va constatar en el darrer Consell Municipal Agrari de Morella.

Els escurçons a la Comunitat Valenciana tenen una població dispersa, i els entesos afirmen que son poc freqüents. El que tenim per ací correspondria al que s’anomena en castellà víbora hocicuda, per tenir al final del cap, el morro, notablement alçat. La mesura mitjana està entre 50 i 60 cm. I encara que el color de fons pot variar d’una zona a un altra, solen ser grisos, pardos clars, o pardos rojos, amb un dibuix en forma de banda ondulada o en zigzag.

Els que s’han pogut veure en els darrers estius a la comarca dels Ports són d’una nova fornada. Les semblances en són moltes, però la gent del terreny afirma que “també hi han moltes difèrencies, especialment en el color, i en el mal que poden arribar a fer”.

El mos verinós dels escurçons del terreny és perillós per a les persones. Fins i tot, segons l’edat, l’estat de salut, la sensibilitat o el pes, pot arribar a ser mortal, “però no és el normal”, confirmen. El ramat ha conviscut amb aquestos ofidis sempre, i ha hi hagut que s’ha posat malalt, però fins ara no s’havia sentit dir que una vaca hagués mort pel verí d’un escurçó. La preocupació, en qualsevol cas, és real.