El Carrer Pilota de Forcall veu recuperar la tradició


Etiquetes:


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Forcall
dissabte, 26 de juny de 2010

Forcall s’ha retrobat aquest cap de setmana amb un popular joc que, si bé va tindre anys gloriosos a la població, està atravessant hores baixes a causa de la falta de nous jugadors que perpetuen la tradició. Fins i tot aquesta població dels Ports té un dels carrers dedicat a aquest joc.

El Carrer Pilota ha estat l’escenari de la recuperació d’aquest popular joc valencià, que també a Forcall tenia una sonada tradició. Eren precissament els més majors els que s’han apropat durant el matí de dissabte fins aquest estret carrer per tal de veure com juguen els professionals i, a més, tornar a practicar com quan eren jovens. En aquest vial, fins i tot, hi ha un mosaic a una de les cases que representa a un jugador de pilota.

“Es nota que, de joves, sabien jugar i ho fèien bé”, assegurava un dels jugadors de l’Escola de Pilota de Borbotó, encara que el pas dels anys i la falta d’entrenament “també es nota”. Altres no tant majors recordaven com, quan eren joves, “ens arrimavem ací al carrer a veure com jugaven els majors”, però finalment gairebé ningú s’apuntava a mantindre la tradició. “Ho provaven una vegada, els feien mal les mans, i ja no en volien saber res més”, dèia un dels jugadors veterans del poble. La tradició és tant gran que, fins i tot, un dels majors guardava a casa seva, molt a mà, una borsa amb diferents tipus de pilotes “molt jugades” que no dubtava en deixar-les provar als professionals. “Fins i tot en tinc alguna de pilota vasca”, assegurava.

Durant tot el matí de dissabte el carrer pilota ha vist jugar de nou al popular joc, ajudant a recordar la tradició forcallana i també ensenyant-la als més joves, per a veure si algún d’ells s’anima a perpetuar-la. Però les activitats no només han consistit en jugar a aquesta modalitat de pilota, sinó que durant tot el cap de setmana les activitats s’han succeït al voltant del joc.

Tres dies d’activitats
El divendres 25, a les 19.30 hores s’arrancava el cap de setmana amb una xerrada sobre diferents modalitats de joc de pilota valenciana, un taller anomenat “com arreglar-se les mans els jugadors de pilota” i la projecció d’una partida. Aquests primers actes estan prevists a l’Ajuntament de la localitat. El dissabte 26 de 10 a 14 hores hi haurà partides de Galotxa al Carrer Pilota. Per la vesprada, de 17 a 21.30 hores, té lloc el joc de raspall al pavelló nou i el “one wall” o frontó internacional amb la presència de representants espanyoles del campionat europeu de València. El diumenge es tancarà el cap de setmana pilotaire amb un joc de frontó per parelles amb diferents categories d’alumnes d’escoles de veterans locals.

Aquestes activitats estan organitzades per l’Ajuntament de Forcall i l’Escola de Pilota de Borbotó, i té la col·laboració de l’Escola de Pilota de l’Alt Palància, l’Escola de Pilota d’Alginet i l’Escola de Pilota de Godelleta.

Més informació: