Les obres de Sant Julià descobreixen la muralla més antiga de Morella


Etiquetes: ,


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 26 de juny de 2010

Les obres del carrer Sant Julià s’han trobat amb un tresor. Es tracta de l’antiga muralla musulmana de la localitat, de la que existien diverses teories i documentació escrita, però que mai s’havia pogut constatar la seua ubicació exacta. Es tracta d’una construcció del segle XI o XII. Ara, l’Ajuntament aprofitarà aquest descobriment per a la seua posada en valor i coneixement.

L’edil d’obres, Rhamsés Ripollés, destaca que “el descobriment és essencial per a entendre la història de l’urbanisme de Morella, ja que demostra per on estava dividida la localitat fa mil anys”. El nou tram de muralla descobert ara “no afectarà les obres i es posarà en valor per a què la gent conega encara més la història de Morella”.

Una de les característiques més destacables de la muralla descoberta és que té 1,90 metres d’ample i va tindre diversos metres d’altura. En la que s’acaba de localitzar, únicament es conserva un metre d’altura. Els treballs arqueològics començaran dilluns que ve, però els professionals del municipi ja avancen que “la muralla està formada per blocs escairats en les cares interiors i exteriors, i omplida per un compost d’arena, calç, grava i pedres no treballades, que la doten d’una consistència extraordinària”.

100 ó 200 anys anterior a les muralles
Cal recordar que les muralles que voregen Morella i que li van defendre en el seu moment, es van construir entre els segles XIII i XV. Per això, estem parlant del descobriment d’una fortificació d’entre cent i dos cents anys anterior a les primeres muralles. A través de distinta documentació escrita es coneixia de la seua existència, encara que hi havien fins a cinc teories distintes que no aclarien el tram pel qual es delimitava el nucli urbà del municipi. Ara, ja es coneix que va ser pel Carrer Sant Julià i que passava per on avui es troba l’Ajuntament. Problablement, la muralla va arribar fins a la ubicació de la Torre del Forcall.

Més informació: |