José Blanco firma un conveni per a restaurar part del Castell de Morella


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Madrid
dimarts, 29 de juny de 2010

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, i el regidor d’urbanisme, Rhamsés Ripollés, s’han desplaçat fins a Madrid per a firmar el conveni de col·laboració amb el ministre de foment, José Blanco, per mitjà del qual es rehabilitaran els murs d’una zona del Castell. En total, aquesta actuació comptarà amb un pressupost pròxim als 300.000 euros, dels que el Ministeri aportarà 223.164 i la resta, ho farà l’Ajuntament.

Puig ha destacat “la inversió continuada en patrimoni impulsada per l’Ajuntament i recolçada pel Govern d’Espanya”. A més, explica que “esta inversió suposarà que es puga continuar amb la rehabilitació del Castell i que es realitze una de les actuacions més importants previstes en el Pla Director de la fortalesa”. Per a la rehabilitació del Castell, l’alcalde considera que “és molt important que s’invertisca poc a poc en el nostre patrimoni, però d’una forma continuada, per a consolidar i posar en valor els nostres vestigis històrics”.

L’obra consistix en la reparació d’un despreniment ocasionat per unes pluges torrencials l’any 2000. La zona de l’actuació es troba al sud del Castell, als peus del Palau del Governador i junt a la torre de la Pardala. Es tracta d’una superfície terraplenada, situada junt a l’Aljub pròxim a la Tahona. Cal assenyalar que el Castell de Morella té tres nivells i, la zona afectada, es troba en el primer. L’actuació perseguix el doble objectiu de continuar amb l’evacuació d’aigües des de la part superior del Castell i consolidar la part de mur que es va desprendre.
Per a abordar este doble objectiu, es realitzen dos actuacions distintes. Una consistirà a canalitzar l’aigua des de la Plaça d’Armes, punt més elevat del Castillo i que continua abocant l’aigua per la zona que es rehabilitarà, fins a la Torre de la Pardala. Una vegada eliminat el problema de l’erosió, es rehabilitarà la zona que es va desprendre l’any 2000 i es consolidaran els murs de contenció.

Inversions del Govern d’Espanya
L’alcalde de Morella també ha agraït “la continuada aposta del Govern d’Espanya pel patrimoni de la nostra localitat”. Cal recordar que en els últims anys, el Govern ha finançat la consolidació de murs de contenció de la Plaça d’Armes (tres actuacions, l’última en 2008), la rehabilitació del Palau del Governador, la redacció del Pla Director (2008), la rehabilitació de la muralla del túnel d’accés del Parador (2008), la recuperació de la Torre del Forcall (2009) i el nou accés al Castell i consolidació del llenç de muralla (2010). Esta última obra començarà la seua execució en les pròximes setmanes per mitjà del Pla E i enguany també es realitzarà l’obra de l’1% cultural. A més, el Govern ha finançat les obres prèvies a la construcció del Parador de Turisme i la redacció del projecte.

Més informació: | | | |