L’Aven repartirà als ajuntaments les compensacions que Renomar li va abonar al 2008


Etiquetes:


_________________________________________________________
comarquesnord.cat, València
dimecres, 30 de juny de 2010

El repartiment de les compensacions per la instal·lació de aerogeneradors a la nostra comarca, continua acumulant retards destacats. Els fons els gestiona l’Agència Valenciana de l’Energia, que acumula dos anys de retardaments en el pagament de les compensacions. Recentment el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publicava la convocatòria del fons de Compensació corresponent a 2009. Aquests fonds són el que les empreses que exploten els parcs -en el nostre cas, Renomar- aporten com a compensació per als ajuntaments afectats per el pla eòlic. En altres comunitats els fons van directament als consistoris però a la Comunitat Valenciana la Generalitat va decidir crear l’AVEN, i que fora ella qui repartira les compensacions. En principi es tractava de beneficiar tots els municipis on s’estan desenvolupant el Pla eòlic, i de forma especial a aquells que no alberguen aquestes infraestructures però suporten l’impacte dels molins.

Des de 2008
Ara s’ha publicat l’ordre per la qual els ajuntaments ja poden presentar els seus projectes. Però el que s’ha repartit correspon al 2008. A la zona 1, li corresponen segons els aerogeneradors 250.242 euros; 399.052,50 euros a la 2; 453.312 euros a la 3. Al menys en aquesta darrera convocatòria si que es recull les reivindicacions dels pobles de la nostra comarca, augmentant el canon, que fins l’any passat era de 0’97 euros a 2’5 euros per kilowatt instal·lat.

Els projectes que poden ser susceptibles de ser subvencionats són els que suposen millores de les infraestructures rurals i els serveis. També projectes d’energies renovables, tant construccions com instal·lacions d’aprofitament d’aquest tipus d’energies, així com la organització d’accions divulgatives a través de tallers, cursos, xarrades. A més, es contempla també el recolzament econòmic a tots aquells projectes que incideixen en la millora de les condicions socioeconòmiques dels municipis.

Per altra banda, l’Aven, per fí ha resolt el Fons de Compensació de 2008, dotat amb 482.000 euros. En total es recolzen 16 projectes, la major part en pobles de la nostra comarca: Forcall, Morella, Palanques, Olocau del Rei, Todolella, Ares, Cinctorres, Castellfort, Portell, la Mata, Sorita, Vilafranca i Villores. Tots llevat els que pertanyen a l’àmbit del parc natural de la Tinença. Aquestes ajudes no les cobraran encara. Els ajuntaments tenen de termini fins el 1 de desembre per a realitzar i justificar l’obra. Després, s’abonarien les quantitats corresponents. El cas és que en aquest sentit també hi ha polèmica, per que el que s’ha de justificar és l’obra completa i no el corresponent a la compensació que s’ha assignat al corresponent ajuntament. Per tant el que l’empresa Renomar ha abonat a l’AVEN l’any 2008, els ajuntaments ho rebran a finals de 2010, si poden justificar el projecte presentat.

Més informació: