Es presenta un llibre amb històries i tradicions de la comarca

________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
dimarts, 29 de maig de 2010

Enguany L’Aplec dels Ports se celebra a Vilafranca i els membres de l’organització han volgut deixar un llegat històric en forma de conte. Quan es va plantejar la línia de treball que s’anava a seguir durant l’any d’activitats que ofereix L’Aplec, l’organització tenia molt clar que era necessari arribar a totes les edats. L’objectiu era fer un projecte conjunt per a tots i totes els habitants i visitants de la comarca dels Ports. Finalment aquesta voluntat ha pres forma de llibre. Però no es tracta d’un llibre qualsevol, si no d’un llibre que arreplega històries de tots els pobles de la comarca contades per la gent més major de la zona.

En el mes de novembre va començar el treball, arreplegant històries, anècdotes, personatges, etc. Poble a poble membres del Aplec van ser entrevistant i filmant les històries que els majors volien compartir. En total han participat més d’una vintena. Amb tota aquesta informació audiovisual es va cercar la mà de l’escriptora vilafranquina Isabel Marín, que amb tota la informació proporcionada ha creat un conte per a cadascun dels municipisdels Ports.

Una vegada acabat el treball literari ho van llançar a les mans de l’artista Mabel Ramos, natural d’Onda, qui ha sabut donar-los vida a tots els personatges i llocs dels quals ens parlen els contes. Tot aquest entramat ha creat un llibre que duu per títol “Tota pedra fa Aplec”, lema que dóna nom a L’Aplec d’enguany i que està vehiculat per un personje molt particular, Paredeta.

L’obra serveix per a rescatar una part del patrimoni oral dels pobles dels Ports. L’obra es presenta públicament dissabte que ve dia 3 de juliol a Vilafranca, en la casa social a les 12:30h, el diumenge 4 de juliol a Morella, en les sales gòtiques de l’ajuntament a les 13h i el dimecres 7 de juliol en la llibreria Babel de Castelló a les 12:30h. El seu preu de venda és de 10 euros i es podrà adquirir durant el cap de setmana del Aplec, així com en les principals llibreries de Castelló.

En les darreres setmanes, a més, el marxandatge de l’Aplec ha estat a la Fira Iberoromana de Forcall i també ha arribat fins a la 7a Fira de Desevolupament Rural Sostenible de Cinctorres. Allí s’han pogut comprar diversos productes amb el logotip de la festa, entre els que destaquen les samarretes que cada any són molt apreciades pels seguidors aplequers.

Més informació: | | |