La biomassa forestal, centre d’una jornada promoguda pels propietaris forestals



________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 3 de juliol de 2010

La Casa Ciurana de Morella va ser el marc de la jornada informativa al voltant de l’aprofitament de la biomassa forestal com a una oportunitat per a la gestió dels boscos. Una jornada informativa organitzada i promoguda des de l’Associació de Propietaris Forestals de la Tinença-els Ports.

El programa va comptar amb les xerrades “Productivitat i rendiments en l’aprofitament de biomassa a boscos mediterranis” a càrrec de José Antonio Rueda Guijarro, Tècnic de Gestió del Medi Natural de la Conselleria del Medi Ambient; “Usos i possibilitats de la biomassa”, a càrrec de Pilar Ara, cap de secció d’Estudis i Planificació Forestal”; i “Ajudes públiques per a l’aprofitament de la biomassa forestal”. També es va portar a terme una taula de debat amb diversos ponents, entre ells destacava la presència de Carlos Baraza, cap del departament de Biomassa en l’àrea de Noves Tecnologies de l’empresa pública SODEMASA, que explicava la situació de la Biomassa “una energia de present i futur, encara que a Espanya li falta un impuls important respecte altres països europeus” apuntava Baraza. Des de SODEMASA “s’aposta per a que els propietaris forestals aposten per esta energia”. També va assistir el director de l’àrea de Noves Tecnologies de SODEMASA, Arturo Daudén, que va parlar en com pot aprofitar la nostra zona la Biomassa. Des de l’organització, el secretari de l’Associació de Propietaris Forestals de la Tinença-Ports, Juan Manuel Batiste valorava “molt positivament” la jornada per la “bona participació i el debat que s’ha portat a terme”.

Batiste explicava que hi han “mancances a la província de Castelló i en la nostra zona al respecte de l’aprofitament de la biomassa”. Des de l’Associació s’aposta per l’ús d’aquesta energia, esperant “anar ficant-se al dia en aquest tema, ja que és un punt de partida en estos moments”.

La biomassa és el conjunt de recursos forestals, plantes terrestres i aquàtiques i de residus i subproductes agrícoles, ramaders urbans i industrials. Aquesta font energètica pot ser aprofitada mitjançant la seua combustió directa a través de la seua transformació en biogàs o bioalcohol. Jornades com aquesta serveixen per apropar aquesta energia als propietaris forestals de les nostres comarques per tal de poder aprofitar-la en el futur.