El cinema digital tanca els cursos d’estiu de la UJI


________________________________________________________
Mario Adell Chiva, Morella
divendres, 9 de juliol de 2010

Les darreres ponències del segon dels cursos d’estiu proposats per la Universitat Jaume I a Morella giren al voltant del cinema digital. “Reptes i hibridacions discursives en la nova cultura visual digital” dóna les darreres pinzellades al voltant de les conseqüències de la digitalització dels mitjans de comunicació i, en concret, de la indústria cinematogràfica.

Antonio Lara, professor de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, construïa una mena de definició del concepte de cinema digital: Pot haver gent que al parlar de cinema faja referència simplement a la projecció digital; altres fan referència amb aquest concepte a la substitució de les càmeres tradicionals de gravació per altres d’electròniques; alguns experts associen el cinema digital a tots els trucs digitals, és a dir, a tots els efectes especials que semblen ser d’un altre món. Personalment, associe aquest concepte al cinema que vindrà, que és una mescla de les propostes anteriors.

Enguany, una de les pel·lícules que més expectació ha creat entre el públic ha sigut Avatar. Una superproducció on la digitalització és una de les principals característiques i, al mateix temps, un dels seus principals atractius.

Amb la digitalització, el procés de post-producció de les pel·lícules és molt complicat i costós. Recrear mons amb els aparells informàtics i donar vida a personatges que no existeixen no és cosa fàcil.

L’última tendència a l’hora d’anar al cinema són les pel·lícules en 3D. Veure com els personatges s’apropen als espectadors és molt atractiu. Impacta introduir-se en la història, estar al costat dels personatges i viure la trama quasi en primera persona.

Tots aquests punts han sigut analitzats a la Casa Ciurana de Morella. Quan les conferències han finalitzat, ha arribat el torn de fer balanç d’aquest segon curs. Per aquest motiu, el director del mateix i professor de la Universitat Jaume I, Javier Marzal, ha volgut remarcar la gran satisfacció que des de la Universitat es té cap al desenvolupament tant del primer curs com del darrer. La participació no ha sigut massa elevada, malgrat això, els alumnes assistents s’han implicat en tot moment amb cadascun dels temes.

Més informació: | | | | |