Canal 9 podria entrar en “fallida tècnica” pel seu deute mentre els directius es pugen el sou


_________________________________________________________
comarquesnord.cat, València
dimecres, 14 de juliol de 2010

El grup Radiotelevisió Valenciana (RTVV) va incrementar el seu deute en 48,1 milions d’euros durant 2009, el que podria dur a la “fallida tècnica” a la ràdio i la televisió autonòmiques, a pesar que els seus directors van augmentar els seus salaris aquest mateix exercici en 23.000 i 38.000 euros, respectivament. Així ho ha assegurat avui el conseller socialista en RTVV, Miguel Mazón, després de conèixer l’informe d’auditoria de Ernst&Young arreplegat en el Compte General de 2009 de la Generalitat, i que aquest dijous debatrà el Consell d’Administració de l’ens.

Mazón ha alertat que la “greu situació patrimonial” de la televisió i la ràdio públiques les ha dut a la “fallida tècnica”, mentre que els seus directius han augmentat els seus salaris “sense cap justificació”. Els fons propis de TVV i de la ràdio autonòmica són negatius, a causa de el seu “greu desequilibri patrimonial”, el que podria dur-los a una “situació de fallida tècnica”, ha assegurat el socialista. Alhora, aquesta primavera Canal 9 ha registrat les pitjors audiències de la seua història degut, en part, a que zones on s’ha tallat TV3 han decidit protestar massivament desintonitzant la televisió pública valenciana o, simplement, deixant-la de mirar.

Els comptes auditats reflecteixen “la imatge fidel del patrimoni i de la situació financera de l’ens públic i les seues societats, excepte pels efectes de qualsevol ajustament que poguera ser necessari” si la capacitat de la Generalitat per a seguir donant suport financer a RTVV es veu amenaçada, alerta Mazón. El socialista ha criticat que les polítiques d’ajustament econòmic portades a terme en les empreses del grup “brillen per la seua absència”, a pesar de la caiguda de la xifra de negoci en les societats, de forma “dramàtica” en el cas de TVV.

Els directius es pugen el sou
Mazón ha denunciat que, a pesar d’aquesta situació, les despeses de personal han augmentat, especialment les retribucions dels directius de la televisió i la ràdio autonòmiques, en 38.254 i 23.410 euros, respectivament. Així, la direcció de la televisió autonòmica valenciana tenia assignat un sou en 2008 de 80.268 euros, que va ascendir a 118.522 un any després, mentre que el director de la ràdio autonòmica valenciana va passar de cobrar 74.284 euros en 2008 als 97.694 euros en 2009. En opinió del conseller socialista, “persones que han estat capaces de gestionar i generar un dèficit com aquest haurien d’abandonar l’adreça”.

278,9 milions d’euros
Aquestes polítiques han dut al grup de RTVV a registrar unes pèrdues globals en 2009 de 278,9 milions d’euros, la major part d’ells concentrats en la televisió autonòmica, on les pèrdues han arribat a els 175,2 milions d’euros. Per la seua banda, l’ens i la ràdio pública valenciana han perdut 93,5 i 10 milions d’euros cadascuna durant el passat exercici. El socialista considera que “les aportacions de la Generalitat han estat insuficients per a reequilibrar la situació patrimonial del grup”, el que ha dut a l’ens a recórrer a operacions de crèdit. Amb això, el deute del grup ha augmentat fins als 48,1 milions d’euros, al passar dels 1.051 milions d’euros en 2008 a 1.099 el passat exercici.

Mazón ha recordat que en RTVV treballen 1.850 persones, 1.400 d’elles en la televisió, el que explica, al seu judici, l’increment del deute en l’ens. Finalment, el conseller del PSPV ha exigit al Consell que, “d’una vegada per sempre”, aplique el model de finançament de RTVV que preveu la Llei de Pressupostos de la Generalitat i assumisca la càrrega del deute de l’ens i el deute acumulat. A més, considera “imprescindible” l’engegada “de debò” d’un Pla de viabilitat “eficaç” per a RTVV i les seues societats, ja que “només així podrà arribar-se a, amb una despesa raonable, una televisió pública i de qualitat per a tots els valencians”.

Més informació: | | |

/span> comentaris

  1. Comarques Nord, en tots els meus respectes, crec que no haurieu d’entrar en esta política de noticies de desprestigiar a qui vos està fent mal.
    Haurieu de seguir amb la vostra política informativa tan digne i noble i defensar com esteu fent els vostres ideals, la vostra cultura i la vostra llengua.
    Salut!

  2. comarquesnord.cat no ha fet altre que recollir una informació que ha estat distribuïda aquesta vesprada per la pràctica totalitat d’agències de notícies i que, de seguida, ha saltat a les edicions digitals de periòdics com ABC, Levante-EMV ó El Mundo i de la que, a ben segur, es faran ressò aquest dijous les edicions escrites de bona part d’ells. L’elecció d’aquesta notícia en un lloc destacat de la portada s’ha degut a l’interès periodístic de la mateixa i la inquietut dels nostres lectors que, a més, l’han convertida en poques hores en la notícia més llegida de la jornada.
    Agraïm, no obstant, l’interès de lectors com Anonim pel seu comentari.