Morella s’ompli de música de banda en la trobada dels Ports i l’Alt Maestrat


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
diumenge, 18 de juliol de 2010

Morella va acollir aquest dissabte la disetena Trobada de Bandes de Música d’Els Ports-Alt Maestrat Maestrat. El Pla dels Estudis va ser el punt de recepció escollit per a que les set bandes participants anigueren ajuntant-se, amb prop d’uns 300 músics. Allí, també van anar les diferents autoritats destacant la presència de Miguel Ángel Mulet, diputat provincial de cultura, Manuel Esbrí de la Federació de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana, representant de la província de Castelló, el tinent d’alcalde de Morella, Ernest Blanch, així com regidors de Morella i representants municipals dels diferents muncipis que van participar en la trobada. La banda amfitriona, l’Associació Musical Mestre Candel de Morella va ser l’encarregada d’obrir els actes amb un pasacarrer amb aquestes autoritats. A partir d’aquell moment van començar a eixir les diferents bandes: Benassal, Tírig, Catí Albocàsser de l’Alt Maestrat i la Unió Musical de Vilafranca i la Societat Musical Cinctorrana de la comarca dels Ports. Les bandes van omplir de notes musicals els carrers de Morella, recorrent el cor de la ciutat des del Pla dels Estudis per anar fins a l’Espai Firal. La gent que estava repartida per les terrasses de la localitat va gaudir de l’espectacle de les bandes que s’identificaven per un cartell que portaven xiquets i xiquetes de Morella, així com les pròpies banderes de cada una de les bandes participants. Evocación, Ragón Falez, Sevilla o Liria, van ser alguns dels pas-dobles que es van poder gaudir amb els pasacarrers que es van oferir.

Actuacions a l’Espai Firal
Així, les set bandes participants van anar aplegant a l’Espai Firal on es portaria a terme l’acte central. La zona preparada per al públic es va omplir molt prompte per seguir en atenció les actuacions de les bandes. En primer lloc, cadascuna va anar entrant al recinte oferint el seu pas-doble escollit i interpretant-lo en peu de cara als assistents. Al mateix temps, la Banda de Música Font d’en segures de Benassal, la primera banda en oferir la seua peça musical més el·laborada, esperava a l’escenari de l’espai. Les bandes dels Ports van tenir protagonisme al celebrar-se enguany la trobada a la comarca. Així, les entrades de les bandes de Vilafranca, Cinctorres i Morella van ser molt reconegudes pel públic. La part d’entrada de les bandes la tancava la Mestre Candel que va oferir el pas-doble Litria.

Els pasdobles van donar pas a les peces de concert. Cada banda en va oferir una. Els primers en actuar van ser els músics de Benassal. L’actuació de les bandes s’encetava amb una petita explicació i la presentació del director, que en aquest cas és Ricard Fortea. Benassal oferia la peça Tango for a Toreador. Tot seguit va pujar la banda de música Santa Quitèria de Tírig dirigits per David Rubiera amb la interpretació de la peça Shalom.

La Unió Musical Catinenca pujava en tercer lloc a l’escenari per tocar la peça First Suite for Military Band en tres parts, baix la batutat de Óscar Senén, el nou director de la banda que va substiuir a la coneguda en la nostra zona, Lidón Valer, que ha participat en diversos festivals fi de curs de l’escola de primària de Morella. Els quarts van ser la Unió Musica de Vilafranca. Els vilafranquins van demostrar la força de la seua banda, amb uns 60 músics que es van desplaçar a Morella per participar a la Trobada. A l’escenari, dirigits per Pau Monfort van oferir l’espectacular peça Huapango, deleitant als assistents amb molta potència musical per part de la secció de metall.

L’Associació Musical Santa Cecília d’Albocàsser en cinquè lloc del programa oferia l’obertura Eagle Crest amb la direcció de Pere Sanz. Amb aquesta actuació es va procedir als discursos institucionals. La retallada del pressupost de les escoles municipals de música va centrar el parlament del tinent d’alcalde Ernest Blanch, que va excusar l’absència de l’alcalde de Morella, Ximo Puig i reivindicà el paper de les bandes de música. El diputat de cultura, Miguel Ángel Mulet, va canviar el seu discurs per donar el punt de vista de la Diputaciño al respecte de la retallada, senyalant l’aposta de l’ens provincial per les bandes de Castelló. Per la seua banda, Manuel Esbrí, de la federació de bandes de la comunitat remarcava la importància de trobades d’aquest tipus.

Tot seguit aplegarien les darreres actuacions. La societat musical cinctorrana oferia la coneguda banda sonora de Titanic, amb un recull de les principals melodies de la pel·lícula amb part final de la premiada My heart will go on baix la direcció de David Gas.

Com no, tancava la trobada l’Associació Mestre Candel de Morella. La peça que va oferir, dirigits per Antonio Ortí, va ser Festivoles, una creació de Rafael Talens que barreja diferents peces tradicionals valencianes, destacant que la primera part està dedicada a la música de la Degolla, que interpreten cada any al Corpus els Gaiteros de Morella i en aquest cas s’ha adapatat per a banda.

En acabar el recital, es va fer lliurament a cadascuna de les bandes de les corresponents “corbates” de la trobada per penjar a la bandera. La conclusió de la trobada va ser la interpretació de l’himne de Morella de la Mestre Candel. La trobada va acabar amb un brenar per a tots els músics al mateix Espai Firal.

Més informació: | | |