Els fons de compensació eòlica donaràn un 46% més que l’any anterior

____________________________________________________
comarquesnord.cat, València
dilluns, 19 de juliol de 2010

Els municipis de l’interior de la província que compten amb parcs eòlics rebran este any 1,5 milions d’euros, un 46% més que la quantitat destinada l’any passat. L’Agència Valenciana de l’Energia, depenent de la Conselleria d’Infraestructures i Transport, ha concedit ajudes per import de 1,7 milions d’euros amb càrrec al Fons de Compensació 2009 per als municipis inclosos en el Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana. Les localitats de l’interior de Castelló, entre les quals es troben els pobles dels Ports, es repartiran el gros de les ajudes, quasi 1,5 milions, que procedeixen del cànon de 2,5 euros per kilovat instal·lat que totes les empreses promotores aporten amb caràcter anual. Aquests fons de compensació contemplen subvencions econòmiques per als municipis on s’està desenvolupant el Pla Eòlic.

D’aquesta manera, a les zones 1, 2 i 3, entre les quals estan els pobles de la comarca dels Ports, es repartiran un total de 1.092.000 euros per subvencionar projectes als municipis de Forcall, Morella, Palanques, Olocau del Rey, Todolella, Ares, Cinctorres, Castellfort, Portell, La Mata, Sorita, Vilafranca i Villores. També es coincidiran ajudes econòmiques per als projectes de la Pobla de Benifassà, Castell de Cabres i Vallibona, a través de la Mancomunitat dels Ports.

Compensacions amb retràs
Cal recordar que aquests repartiments de les compensacions per instal·lació d’aerogeneradors continuen acumulant retards. Fa vora tres setmanes es van repartir els fons corresponents a l’any 2008 i les quantitats a les quals es fan referència ara corresponen a 2009. Ara els diferents consistoris poden presentar els projectes que podrien ser susceptibles de ser subvencionats amb aquestes xifres, és a dir, aquells que suposen millores de les infraestructures rurals i els serveis. També projectes d’energies renovables, tant construccions com instal·lacions d’aprofitament d’aquest tipus d’energies, així com l’organització d’accions divulgatives a través de tallers, cursos o xarrades.

Des dels consistoris dels municipis que compten amb parcs eòlics i són destinataris d’aquestes subvencions es demana a l’Agència Valenciana de l’Energia més rapidesa a l’hora de distribuir els diners que paguen les empreses que exploten els parcs, en aquest cas, Renomar.

Més informació: | |