‘Carbó i Dinosaures’ és la nova mostra que avança el MUDIM de la Fàbrica Giner


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimarts, 20 de juliol de 2010

El complex de la Fàbrica de Giner de Morella acull una exposició relacionada amb el món dels dinosaures i organitzada per la Fundació Blasco de Alagón. Aquesta ens mostra quina relació hi ha entre l’explotació minera i les 3.500 petjades de titanosaure que s’han trobat a Fumanya, a l’Alt Berguedà. A més, no deixa de banda el seu principal objectiu, que continua 20100720_dinosicarbo_230x288sent la posada en valor de les restes paleontològiques de la comarca dels Ports. Per tal d’inaugurar-la, s’ha comptat amb la presència de la Directora General de Patrimoni Cultural, Paz Olmos, que feia una referència a l’exposició que fa ara un any s’inaugurava al mateix indret.

L’explotació minera a les mines de cel obert de Fumanya va permetre descobrir restes de dinosaures en el subsòl i les seves petjades són una valuosa font d’informació per als paleontòlegs. Aquesta exposició, que ha estat realitzada a diverses localitats de Catalunya, ens mostra l’extraordinària relació existent entre el carbó i els dinosaures en el context de l’Alt Berguedà i, concretament, de Fumanya, que és el jaciment més espectacular dels Pirineus, i també el més extens amb petjades de dinosaures de tota la Península Ibèrica i d’Europa.

La terra de dinosaures de Fumanya va desaparèixer fa 65 milions d’anys, quan el xoc entre la placa ibèrica i la placa europea van causar l’aixecament de la serralada pirenaica. La disposició vertical dels estrats de carbó que avui en dia podem veure a Fumanya és conseqüència d’aquests plegaments. Els treballs d’extracció del carbó a cel obert van deixar al descobert un dels jaciments que els estudis científics demostren que és un dels més importants d’Europa. Ara, després de 65 milions d’anys de la desaparició dels dinosaures, l’equip de paleontòlegs del Consorci Ruta Minera i de l’Institut Català de Paleontologia posen al descobert uns nous tresors de la terra en forma de petjades. Tot això ho trobem ampliat a l’exposició temporal que alberga el complex de la Fàbrica Giner.

A més de Carbó i Dinosaures, a la Fàbrica Giner es pot visitar l’apartat dedicat a les restes dels jaciments de la comarca dels Ports, així com l’apartat destinat al futur MUDIM.

Més informació: | | | |