LA FALSA: “Història d’una carta”

JOAN CARLES MARCOBAL
No tots els canals de televisió es poden veure: alguns no valen la pena, no sols per la seua baixa qualitat sinó també per la seua demagògia, i alguns altres no ens els deixa veure la censura inquisitorial que patim. Però queden d’altres canals… El diumenge em vaig inclinar per la 2 de TVE. Grans documentals. Sí, tots contestem això a les enquestes però després els que s’acaben veient massivament són els programes d’escombraries.

El diumenge, en el meu cas, va ser veritat i veig un reportatge al voltant d’una carta escrita per Anastasio Maqueda al 1937 quan era contendent a la guerra civil. Anastasio, al front nacional, decideix desertar perquè la guerra no anava amb les seues idees. No cal ni dir que amb el temps això li suposa detenció, presó i condemna a mort que, posteriorment, li es commutada per cadena perpetua quan Franco es vol congraciar amb Estats Units, Anglaterra i França, vencedors de la Guerra Mundial. Amb l’indult del 1946 ix al carrer amb tot el que li quedava per patir donades les seues circumstàncies. Anastasio va morir amb 88 anys al 2004.

La història no tindria més importància que d’altres dels dos bàndols si posteriorment a la seua mort, la seua viuda Amadora no hagués rebut aquella carta d’Anastasio escrita al Front i que va estar requisada pels franquistes. En ser trobada, la missiva li és entregada a Amadora qui, amb llàgrimes als ulls i sense rancúnia, només vol demanar que allò que va patir Espanya amb la guerra civil mai no torne a passar al nostre país.

Més informació: |