Espemo marxa a l’agost a la sima més profunda del món


Etiquetes:

______________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimecres, 28 de juliol de 2010

Jorge Membrado, de Espemo, serà un dels quatre membres de l’equip espanyol que conformen la expedició internacional “Towards the centre of the earth. Krubera-Voronya 2010”, la sima més profunda del món, situada a -2.191 metres.

La cova Kubera-Voronya està situada a les muntanyes de l’Oest del Caucàs, i és la cova més profunda del món i la única que supera els 2.000 metres de profunditat. L’entrada a la cova es situa a 2.256 metres sobre el nivell del mar i al llarg de tota la cavitat la temperatura mitjana és de 2ºC, amb una humitat del 100%.

L’època de l’any en la que es realitza l’expedició, del 5 al 26 d’agost, es caracteritza per intenses pluges, el que unit amb la rapidessa en la que es carrega tot el sistema, fa molt important mantindre en tot moment la comunicació en les diferents zones de la cova, i sobretot quan es vague a realitzar el treball a -2.150 metres.

Desenvolupament de l’expedició
L’equip viatjarà a la regió d’Abjasia, prop del Mar Negre i de la frontera entre Rússia i Georgia. Des d’allí deuran pujar a les muntanyes i establir un campament base a la meseta d’Arabika, a una altitud de 2.250 metres, on es troba l’entrada de la cova. L’equip està dividit en grups amb la finalitat d’entrar gradualment el material necessari per a realitzar la finalitat de l’expedició. El que es pretèn és, un cop arribat al fons, instal·lar medidors digitals de nivell d’aigua, per a mesurar les fluctuacions dels nivells d’aigua a la cova. Per altra part es vol prendre mostres d’insectes de la cova per a la seua identificació i estudi, a banda d’explorar i topografiar noves zones de la cova i fer un reportatge fotogràfic i de vídeo de l’expedició.

Jorge Membrado
Jorge Membrado Ferreres és instructor i guia en espeleologia, descens de canyons i tècniques verticals de rescat, a més de ser cap de l’equip internacional de grups de rescat vertical. Membrado també es responsable de progressió i rescat vertical de la SEMAM (Societat Espanyola de Medicina i auxili en Montanya). A banda és coordinador tècnic del grup de Espeleosocorro de la Federació Valenciana d’Espeleologia.

Jorge Membrado també ha participat en 14 expedicions internacionals d’espeleologia a Europa, Cuba, Papúa-Nova Guinea, China, entre altres.

Més informació: