La marededéu del Roser de Xiva s’ha restaurat per al Quinquenni


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 29 de juliol de 2010

A 200 metres del Xiva, l’ermita del Roser espera ser el centre de les mirades de les centenars d’ànimes que es citaran aquestos dies a Xiva. I és que enguany, de nou, toca el Quinquenni, és a dir, les festes majors de la localitat. Dintre seu, però, no es troba la imatge de la Verge. Aquesta talla ha estat en els darrers temps en els tallers de la Fundació Blasco de Alagon en la Fàbrica Giner de Morella, per tal de ser restaurada. De la talla original sols queda un detall en la base i un angelet, la resta es va perdre en la guerra en 1936. Els veïns van reposar la imatge amb una fidel reproducció de la original que es va encomanar a la casa Rius de Barcelona.

Ara necessitava dels treballs dels experts restauradors per tal de recuperar el seu esplendor original. Aquesta setmana que ve, la imatge tornarà a la seva seu, i amb ella la fornícula, que s’ha daurat amb or de 25 quilates en el taller, i s’ha envellit per a que no desentone amb els elements que conformen l’ermita del Roser. Aquestos han estat alguns del treballs que han portat a terme els participants en la XI edició de les campanyes d’Estiu de la Fundació, en la que han participat alumnes de les universitats d’Osca Girona, Sevilla i València que també han col·laborat en la restauració de set llenços del altar del Carme de l’Arxiprestal de Morella. La feina de restauració de la marededéu del Roser de Xiva ja està a punt de ser acabada.

Quinquenni a Xiva
Un nou Quinquenni toca a la porta. Xiva es vesteix amb les seves millors flors i els veïns es preparen per renovar el sentiment d’unió que entorn a la seva patrona, la Marededéu del Roser, perdura des de fa segles. El poble llueix com en les millors ocasions. Al poble aquestes darreres setmanes tot és tenir-ho tot el més bonic possible: carrers, cases…, fins i tot aquesta setmana s’ha llogat experts esportistes per que es despenjaren del campanar i el netejaren d’herbes.

________________________________________________________
VÍDEO: 24minuts restaurant obres d’art
________________________________________________________

Més informació: | | | | |