Les nostres comarques exigeixen que no s’oblide la N-232, paralitzada per l’ajust de Foment


Etiquetes: ,


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 29 de juliol de 2010

Els retalls del Ministeri de Foment afectaran a les nostres comarques amb l’emblemàtica obra de la N-232. L’adequació de la nacional en el tram “Ràfels- límit província de Castelló” és una de les obres afectades pel “pla d’ajust pressupostari” del govern, encara que, afirmen, tornarà a reprogramar-se als Pressupostos Generals de l’Estat.

El Ministeri de Foment ha decidit rescindir el contracte amb la empresa Rover Alcisa, que havia presentat la segona modificació de pressupost en un increment del 25% del licitat; la primera modificació la presentava pràcticament no més començar l’obra. La rescissió del contracte suposa que les obres es retardaran entre un i quatre anys més, ja que s’haurà de reestudiar el projecte tècnic, incloure l’obra en uns nous Pressuposts de l’Estat i licitar un altre cop. La noticia d’aquest nou entrebanc en aquesta via era qualificada com “un dur cop” per responsables municipals tant de la comarca del Matarranya com de la dels Ports.

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, afirma que la N-232 es fonamental per a Morella. Des de la capital dels Ports s’exigirà que no es torne a oblidar la via i que, vist el problema amb l’empresa, es torne a traure a subhasta quant abans tenint en compte que els criteris d’adjudicació tenen que contemplar ofertes reials per a no reproduir aquestos problemes. I es que l’empresa, que va resultar adjudicatària del contracte de l’obra a juliol de 2007 al realitzar l’oferta més econòmica, amb un import de 47.606.000 euros, ja va plantejar un primer modificat del projecte l’any passat, quan va arribar fins i tot a retirar maquinària de la carretera com a mesura de pressió al ministeri de Foment. Finalment, va haver acord, però les obres van sofrir un altre paró com a conseqüència del segon modificat que, segons els responsables de Foment, es superior al 20%.

En el context del pla d’austeritat actual el Ministeri no accepta ja modificacions superiors al 10% del pressupostat. Per la seva part, Andrés Cros, alcalde de Mont-roig, afirmava que “pareix que sigue la carretera maleïda. Primer va ser el tram de Morella en la variant de la Pobleta que es va trobar en un sac d’entrebancs i ara, després de 14 anys, semblava que per fi aquest de Rafels havia arrencat i portaven bon ritme les obres i ara es paralitzen de nou”. Cros es mostra decebut.

En aquest cas no sols els afecta que la millora de la carretera s’allargue en el temps. Els efectes de la paralització de l’obra en pobles com Mont Roig o Torre d’Arques es deixarà notar també en l’economia local, ja que tots dos municipis subministraven allotjament i manutenció als treballadors de l’empresa.

Més informació: |