El Quinquenni es celebra des de 1925


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Xiva de Morella
dimecres, 4 d’agost de 2010

Les celebracions extraordinàries que Xiva celebra cada cinc anys van ser fundades en 1925 pel pare Escolapi, Rvnd. Francisco Ibáñez. El centre de les mateixes és, per descomptat, la Verge del Rosari, del Roser. Per a la organització veïns del poble es presenten voluntaris, i en aquest cas han estat 5 dones, amigues des de que eren menudes les que han posat tot el seu sentir per a fer d’aquestes festes un lligam de germanor entre tots els que, a ben segur, no voldran perdre’s la cita.

Carmen, Teresa, Gemma, Asunción i Pilar han assumit la majoralia. No obstant això, tots els veïns d’una manera o altre, s’impliquen en els festejos extraordinaris: uns formant part de les danses tradicionals, altres ajudant en la ornamentació del carrer o component les poesies que en el trajecte des del Roser a l’Església recitaran joves del poble: aquest any seran cinc les parades per a transmetre en vers el sentir del veïnat cap a la seva patrona, el seu poble i les seves festes. Les festes del Quinquenni són sentiment. És la tradició que recull una història col·lectiva, la devoció per la Verge que uneix a tots els veïns de Xiva.

El sentiment i l’emoció amb la qual es viuen els actes és el que fa extraordinaris els festejos; és la memòria del poble a través de les seves tradicions i és record per a aquells que ja no estan sinó en el nostre record.

De gal·la
Xiva es vesteix de gal·la, Xiva s’ompli de gent per a honrar a la seva patrona. Es va acudir a ella en temps calamitosos, quant la sequera ofegava totes les seves fonts; es va acudir a ella per a frenar la pesta que amb la fam derivada de la guerra va fer esglais entre la població; però també s’acudeix a ella en temps tranquils, simplement per contemplar-la, per agrair-li, per consolar-se, per estimar-la.

Més informació: | | | |