La història de Xiva està unida a la de la marededéu del Roser


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Xiva de Morella
dimecres, 4 d’agost de 2010

La devoció dels veïns de Xiva per la seva patrona, la marededéu del Roser, és tan antiga com la història de la població des de la Reconquesta. Els xivatans van fundar l’ermita, segons una inscripció en la façana del temple, en 1242, no perquè allí hagués aparegut la Verge, o s’hagués trobat la seva imatge, com es recull en la fundació d’altres ermitoris, sinó simplement per l’amor que van professar i professen els veïns d’aquest poble tan pintoresc a la Verge del Roser.

L’ermita es troba situada a 200 m. del nucli urbà i l’última reforma es va realitzar en 1889. El seu emplaçament coincideix amb una cabalosa font d’excel·lent aigua, que rega al seu pas l’horta de Xiva, antany font principal d’ingressos al costat de la ramaderia ovina. Xiva i la seva gent han viscut períodes de grans calamitats i diferents crisis han minvat la població estable: si a principis de segle passat contava amb una població de 614 habitants, avui només 3 dotzenes de veïns resideixen en aquest municipi que des de 1976 va tornar a fusionar-se voluntàriament a Morella. No obstant això, la perduda de població no ha suposat cap tipus d’abandó: els veïns mantenen el poble amb les cases arreglades, els balcons plenets de flors, els carrers ben arreglats i tant l’església com l’ermita van tenint a poc a poc, però de forma constant, treballs de manteniment per a que el pas dels anys no els cause massa malesa.

Xiva celebra aquest cap de setmana les seves festes més especials. Es vesteix de gal·la de nou en el Quinquenni de 2010, i obre les portes a tots els que amb ells vulguen celebrar eixe moment d’agraïment a la Verge que resulta el punt d’unió de tot un poble.

Més informació: | | |