Les gitanetes i les llauradoretes, els balls del Quinquenni

________________________________________________________
comarquesnord.cat, Xiva de Morella
dimecres, 4 d’agost de 2010

Les danses de Xiva són una part important del Quinquenni. Només en aquest període és possible gaudir amb el ball de les gitanetes i les llauradoretes.

Les gitanetes, està formada per vuit xiques. La seva indumentària està composta per saies de vius colors, corpinyo i mantó de manil.la. Moltes d’aquestes peces passen de generació en generació. El tocat característic combina els pentinats amb flors i altres adorns, i sobre el pit vistosos colors. Les castanyetes juntament amb la cinta que hauran de teixir al ritme marcat per la gaita, completen aquesta graciosa dansa. És la més característica de Xiva, i també la més vistosa.

Les llauradoretes: també està formada per vuit xiques, però en aquesta participa un baró que dirigeix tots els passos del ball: caragol partit, per fora, creuat, ball del pastó. La indumentària se sembla a la resta de danses de llauradors de la comarca, especialment a les de Forcall, duent també una castanyeta en la mà dreta, i una cistella amb flors en l’esquerra.

Des de 1883
Les primeres referències a les Danses de Xiva es reflecteixen en 1883. Des del quinquenni de 1970 fins al de 1995 les danses no es van ballar. La força de la seva recuperació, fa que ara hi hagen, fins i tot, més balladors dels que fan falta per completar les danses.

Hi ha altre ball que és típic de Xiva: el ball del poll. Aquest no es reserva de forma exclusiva per al Quinquenni, també en anys normals i altres festejos si hi ha veïns animats, es realitza aquesta espècie de concurs, el premi del qual és un pollastre. Es tracta d’una manifestació molt antiga en la qual només intervenen barons. Ballen sols al so de la dolçaina i el tambor amb ritme de pasdoble però amb aires de jota.

Altres elements característics que prenen part en les processons són Els Gegants de Xiva. Datats en els anys 30 del segle passat, i rescatats de l’oblit en 1999. Els mateixos veïns van restaurar les parts de cartró, cap i mans, els van fer els nous vestits a mida.

Més informació: | | |