El Quinquenni multiplica la població de Xiva


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Xiva de Morella
divendres, 6 d’agost de 2010

La dessetena edició del Quinquenni arranca aquest divendres amb l’engalanament de carrers i la fideuà popular, però viurà el seu dia gran el dissabte, quan la marededéu del Roser entre al municipi. Durant aquestos dies, la població de Xiva es multiplica i la localitat s’ompli d’ambient i colorit.

Aquesta festa va nàixer per a homenatjar la Mare de Déu fa 85 anys i s’ha convertit en el principal acte festiu d’aquest municipi. Des d’eixe moment, cada cinc anys, Xiva s’ompli de gent que durant l’hivern no viu a la localitat, a més d’un bon nombre de visitants. Són els dies més grans del municipi, un cap de setmana en què la població habitual s’ha multiplicat. Per a organitzar totes les activitats del Quinquenni, cinc han sigut les majoraleses que s’han prestat voluntàries i que han organitzat tots els actes. Precisament, l’alcalde de Morella, Ximo Puig ja va reconéixer la labor d’elles en la presentació, quan va agrair “el treball de les majoraleses que d’una forma alegre i per l’afecte Xiva i la devoció a la Mare de Déu, han organitzat les activitats del Quinquenni”.

Els actes festius
El gran protagonisme d’aquest dissabte serà per a l’entrada de la Mare de Déu del Roser fins a l’Església. Però, a més, també hi han activitats infantils per als més menuts i ball per a tota la gent del municipi.

Durant la jornada de diumenge, l’activitat s’intensifica, ja que des de primera hora del matí es succeeixen els actes en honor a la Mare de Déu. Estan programades dianes, cercaviles, jocs o un dinar popular, però entre tots els actes destaquen els religiosos. Mentre que aquest diumenge és el torn de l’ofrena de flors i de les processons, és el dilluns quan el rosari de les torxes tanque l’activitat del Quinquenni d’aquest acollidor municipi fins d’ací a cinc anys.

Més informació: | | | | |