‘Pobles Valencians Abandonats’ a l’agost cultural de Morella


Etiquetes:

___________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimarts, 10 d’agost de 2010

Una de les conferències programades per a l’Agost Cultural de Morella ha portat per títol “Pobles Valencians Abandonats”, una temàtica que toca de valent a la Comarca dels Ports. Allí es va fer referència a l’abandonament de pobles i masies que causa la depaparició de les mateixes.

Aquesta conferència, fruït del llibre que porta el mateix títol, ha fet un repàs exhaustiu de poblacions valencianes abandonades, amb descripcions i apunts històrics, econòmics i sociològics, i amb testimonis i profusió de fotografies. José Manuel Almerich i Agustí Hernàndez han recorregut els pobles valencians, fins als llocs més amagats i en alguns casos més oblidats, recollint informacions sobre el terreny, per estudiar el procés que ha portat a l’abandó i a la ruïna de pobles que en algun moment van ser nuclis de població, i que els canvis econòmics, o les millors perspectives de millora a les ciutats o a la costa, o també en alguns casos grans obres públiques –embassaments—o catàstrofes naturals, van acabar fent inviables, sobretot durant la segona meitat del segle XX.

La temàtica central de la conferència gira al voltant de l’èxode rural, terme que fa referència a la emigració del camp a la ciutat. Aquest procés és molt antic i es va accelerar amb la Revolució Industrial. Aquesta migració comportava no sols un canvi de residència sinó també un canvi de treball, peruque les ocupacions que es poden desenvolupar a la ciutat disten molt de les del camp.

A la Comarca dels Ports hi ha molts masos que han quedat deshabitats, a l’igual que ho han fet diferents nuclis menuts que abans tenien vida i que fa uns anys s’han quedat en silenci.

Les conferències dintre del marc de l’agost cultural continuen. Les darreres activitats tindran lloc durant la propera jornada.

Més informació: