Morella mostra com era la localitat a principis de segle XX


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 12 d’agost de 2010

El director dels museus de Morella, Carlos Sangüesa i l’advocat, Sebastián Albiol, presenten aquesta vesprada el llibre i l’exposició sobre la Morella de principis de segle XX. L’exposició complementa al llibre ja que el gran treball de documentació i investigació podrà apreciar-se, en certa manera, de forma física en Les Sales Gòtiques de l’Ajuntament.
L’alcalde de Morella, Ximo Puig, explica que “el segle XX no va ser el millor segle per als morellans. La pèrdua d’oportunitats, la despoblació, les emigracions i la desindustrialització, van ser els paràmetres d’una ciutat que resistia, però patia”. El primer edil destaca del llibre que “és un retrat que ens fa pensar: passem d’iniciatives decisives, com la llum elèctrica, la industrialització o el depòsit, a consumació de decepcions en infraestructures que ens allunyarien i marcarien un futur perifèric”.

D’altra banda, la regidora de cultura, Palmira Mestre, destaca que “amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu va sorgir la idea d’organitzar una exposició sobre com era Morella a l’inici del segle XX”. La regidora afirma que “cal felicitar els autors de la mostra i del llibre pel gran treball que han desenvolupat, ja que obrin els ulls de la Morella de principis del segle passat, tant als nostres veïns com als que decidisquen visitar-la”.

La Morella de 1910
El llibre titulat “Morella 1910: Una societat industrial i ramadera en el camí d’Aragó al mar” fa un recorregut pels aspectes demogràfics i socials de la població. Entre ells, destaquen alguns com la despoblació que ha patit la comarca dels Ports, en general, al llarg del segle XX. Per exemple, Morella comptava llavors amb més de 7000 habitants i Ortells 565, dels quals, més del 50% vivien en masies. El recorregut que realitzen els autors és molt visual, a través de fotografies, cartells o segells de l’època i altres gràfics amb dades exemplificatives.

El sector industrial també tenia un fort pes en l’economia morellana, ja que la indústria tèxtil era un gran referent. Però, el tancament de la Fàbrica Giner en 1927 va contribuir a la despoblació del municipi, intensificada per la postguerra. A partir dels 60, el descens de la indústria tèxtil és imparable, fins quasi arribar a la seua desaparició.
El llibre també se centra en les vies d’eixida que Aragó tenia al mar. Des del punt de vista geogràfic, eixa eixida era per Morella i Vinaròs, com ja succeïa amb la comercialització del blat en els segles XVI i XVII.

Agost Cultural
Aquest acte tancarà la setmana del “Agost Cultural”. Mestre ha volgut “agrair a tots aquells que han col·laborat perquè una nova edició haja sigut possible”. A més, ha destacat “l’important volum de participació que han tingut les activitats organitzades”. En aquestos dies, tant els veïns de Morella com els visitants han pogut disfrutar de visites guiades, conferències l’exposiciói presentació de llibre d’esta vesprada i els actes d’homenatge a Fritz Vogelgsang.

Més informació: | | | |