El Facebook o el tall de TV3 centren les crítiques dels Pelegrins


__________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
diumenge, 15 d’agost de 2010

El matí del diumenge de la muntada dels cadafalços els Quintos i els Pelegrins tornen a plenar el poble de crítiques cap a allò que ha marcat el darrer any. En més son que el dia anterior, els joves nascuts fa 18 anys acompanyaven als innocents jovenets que, vestits com si vingueren de pelegrinatge, reparteixen ironia per a polítics, ciutadans, costums i esdeveniments.

El tall de TV3 per part de la Generalitat Valenciana centrava part de les crítiques. Andreu Bordàs Vives dèia que “m’agüela en el Ventdelplpa/ jo en el K3 i Super3/ mon pare en la fórmula 1/ i mon tio en Caçadors de Bolets/ Però a València els que manen/ diuen que “esto no puede ser/ que como sois valencianos/ canal9 teneis que ver”, i acabava demanant-li al Sant “que mos enxufes totes les teles/ i nosaltres mirarem lo que vullguem”. Sònia, per la seua banda, assegura que “deu ser que sóc massa jove/ per entendre les coses dels grans”, ja que “algunes emissores mos han llevat/ Que si llicències, que si repetidor/ Que no seran excuses de mal pagador?”.

Als polítics
Les crítiques més esperades són aquelles dirigides cap als polítics. L’església de Sant Joan que encara està tancada, el vell institut que encara no té cap ús, o la proliferació de “terrassetes” i “tendetes” que “ocupen mig carrer” han sigut objecte de la ironia dels Pelegrins. També el carrer de la Font, que està arreglat de fa poc i al que “mil clots han eixit” ha protagonitzat una de les poesies on es diu que “Síndic i tècnic municipal/ tant vos costava baixar/ a vore i a controlar/ aquesta obra principal?”

Tampoc el Mundial de Futbol de Sudàfrica s’ha escapat de les crítiques. “Els jugadors mos van donar una lliçò/ Cada uno d’un equip van fer història/ amb ganes i molta unió/ van aconseguir la victòria”, el que, segons Josep Ripollès, podrien fer també els polítics. “i si se posen d’acord/ els traurem els mocadors”.

Homenatge a Maria Antonia
Els joves pelegrins també van voler fer-li un homenatge a Maria Antònia, veïna de Morella que ha mort enguany i que es caracteritzava pel seu amor als animals, especialment als gats.

“A mi m’agraden els gats,
els de casa i del carrer,
i soc incapaç de compendre
les colles de grans i xiquets
que no saben divertir-se
més que fent mal als demés.
¿Quina valentia es eixa
d’apedregar animalets?

Els gats ens fan companyia.
Saben el que és l’amistat.
Recorden a qui els estima,
Serveixen a la ciutat
netejant-la de inmundicies
de ratolins i escarbats.
No fan cap mal a ningú.
Són lliures i assilvestrats,

Sempre preguem a Sant Roc
demanant-li pel seu gos
però avui jo li demano
protecció pels nostres gats.
I ho faig prenent com model
a qui els cuidava més
pel barri de sant Francesc
i ara ho deu fer des del cel.

Visca sant Roc i els gats!”

Els propis Quintos, que són els encarregats d’assatjar la dansa i de tirar-la endavant també rebien les seues crítiques. El primer dia d’assajos de la dansa “només quatre van arribar/ Cristina, Júlia, Aicart/ I Balma a tocar el tabal”. Una altra poesia recordava que enguany es compleix 50 anys des de que els Quintos són els encarregats d’organitzar els Bous de Sant Roc, mentre que com “per estar al dia i a la moda/ has d’estar al Facebook a tota hora”, Josele Bujeiro deia que “jo li demano a Sant Roc/ que vigile als quintos un poc/ perquè crec que xalen molt/ soriejant a tot el món”.

Els pelegrins tornaran l’any vinent, fent memòria d’allò que va malament i recordant-ho críticament per a que no se’ns oblide a la gent.

Més informació: | | | |