Presència del Bisbe de Barbastro i absència de majorals de Sant Antoni a la marededéu d’Agost


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
diumenge, 15 d’agost de 2010

L’aroma a espigol s’ha tornat a fer notar avui, com cada 15 d’agost. Aquest és un dels dies que per ací es diu que es obligat estrenar. Tots estan ja al poble. Els que viuen tot l’any, i aquells que sols poden fer alguna escapada per festes.

No hi ha majorals per Sant Antoni
Avui era el dia de conèixer també si hi hauran o no majorals per a la festa de Sant Antoni. Malauradament la processó de la Marededéu d’Agost no portava vares verdes com mana la tradició que passa els 15 d’agost. I és que pesa molt en els veïns que el proper any sigue Anunci i el següent Sexenni. Els amaniments i les despeses que aquestes dos celebracions comporten resten organitzadors per a la resta del calendari festiu anual i, pel que sembla, el proper Sant Antoni no tindrà majorals.

La Missa d’aquest 15 d’agost, any del Centenari de la Coronació de la Marededéu de Vallivana, ha estat concelebrada pel Bisbe de Barbastro, Rvm. Alfonso Milián, que és natural de La Cuba. Mossèn Josep Alanyà, canonge de la catedral de Tortosa, junt al titular de la parròquia de Morella mossèn Angel Pitarch, han compartit la responsabilitat amb el bisbe.

En dies com aquest el terra de la arxiprestal es ple del aroma de espigol. A més en algunes parts del recorregut de la processó alguns veïns continuen escampant l’herba aromàtica per a que quant passe la Marededéu respire l’olor d’aquesta terra. La Marededéu d’Agost es una d’eixes jornades marcades en roig a tot arreu, especial per als creients per suposar l’assumpció de la Verge, que en el cas de Morella omple l’església de gom a gom.

La característica peanya de la Verge dormida, dona la sensació d’anar flotant, més quant es baixen les costes morellanes. Els gaiteros, com sempre obrien el pas, i després de les autoritats, tancava l’associació musical Mestre Candel posant-li la tonada al dia de l’Assumpció.

Més informació: | | | |