Morella està de rogativa per pujar a la marededéu de Vallivana per al Centenari de la Coronació


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
divendres, 20 d’agost de 2010

La rèplica de la marededéu de Vallivana, coneguda com a ‘la camarera’, i que habitualment ocupa un lloc d’honor a l’altar de l’església de Morella, ha emprès camí a les nou en punt del matí de divendres cap al santuari de Vallivana per tal d’iniciar els actes centrals del Centenari de la Coronació de la Patrona de Morella. Serà dissabte quant la vertadera imatge de la Verge de Vallivana, que habitualment només puja a Morella cada sis anys, sigue entrada pels devots a la localitat extraordinàriament, ja que encara falten dos anys per al Sexenni.

Amb la certessa d’estar fent història i amb les imatges dels Bous de Sant Roc encara en la retina, centenars de morellans s’han donat cita al placet de l’església per tal d’emprendre la que és la segona de les Rogatives d’enguany. A diferència el que es fa en anys sexennals, enguany no es va anul·lar la Rogativa de maig i se’n farà una tercera la propera setmana per tal de tornar a la Marededéu de Vallivana al seu santuari.

La importància de la Coronació
“Hi ha un fet fonamental que els morellans hem de reviure que és com ja sabeu, que enguany, el dia 28 d’agost, se celebra la coronació de la Marededéu de Vallivana. Fa 100 anys es va coronar a la Marededéu per un privilegi que té tres virtuts: per l’antiguitat de la imatge, per la seua devoció no sols a Morella sinó també a rodalies i altres indrets i després per les ajudes que se li atribuien. És, per tant, la única advocació de la Mare de déu coronada del nostre bisbat actual de Tortosa” recordava mossen Pitarch, alhora que recordava que “fa cent anys es va demanar a Roma coronar a la Marededéu en l’àurea. En aquell moment s’havien coronat la Marededéu de Montserrat, la Marededéu de la Mercè de Barcelona i la Marededéu de Begonya, tres advocacions molt importants en l’Estat Espanyol”, puntualitza el Mossen. “I la Marededéu de Vallivana requeria aquesta coronació” per al que va fer falta “un procés de 7 ó 9 anys.

Poques vegades s’ha pujat la Marededeu de Vallivana entre sexennis. Una va ser en 1912 en motiu d’una gran sequera. També en 1960 en motiu del Cinquentenari de la Coronació es van celebrar actes extraordinaris per commemorar l’efemèride.

Mentrestant, a l’església espera la gran peana, coneguda com a ‘anda’ per tal de rebre a la Patrona amb tot el calor que el poble morellà li professa i amb la vista possada en el proper Sexenni, cita que aquests dies, tothom té en ment.

Més informació: |