La Verge de Vallivana torna a Morella pels cent anys de la seua Coronació


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 21 d’agost de 2010

El Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Vallivana té el seu moment més important amb l’arribada de la Mare de Déu a Morella. Es tracta d’un esdeveniment ple d’emoció i devoció que reunix a un gran nombre de veïns a la Plaça dels Estudis de Morella.

Els actes del cap de setmana han començat el matí de dissabte amb la missa i la Rogativa de pujada de la Mare de Déu des de Vallivana. En ella, destaquen les figures de l’alcaldilla de la Rogativa, que és la regidora de cultura, Palmira Mestre, el capellà, que porta a la Mare de Déu durant tot el trajecte i que s’encarrega d’organitzar els actes religiosos i tres dels “Alets” -terme que prové d’electes- de la Mare de Déu, que organitzen la Rogativa. Per això, a les nou i mitja del matí, la Verge de Vallivana ha abandonat el seu lloc habitual en el Santuari  per a iniciar el seu camí cap a Morella.

Una vegada que els rogativers arriben a la ciutat amurallada, s’ha iniciat “la pujada de la vila”, sobre les set i mitja de la vesprada. En aquest acte, és la corporació municipal la que inicia el seu camí per a rebre la Mare de Déu, acompanyada dels símbols de la ciutat, com la senyera, portada pel síndic Rhamsés Ripollés o els macers.

A la Plaça dels Estudis Ximo Puig ha oficialitzat la recepció a la patrona, encaminant les seues paraules en referència al temps passat des de la Coronació de la Mare de Déu. Segons afirmava “ha passat un segle, ha canviat el món, però roman el sentiment d’un poble”. Puig continuava dirigint-se a la Verge i explicava que “estem ací perquè la vostra benedicció arribe a totes les cases del poble, perquè com deia el savi grec, la mesura de la nostra fortalesa no siga la grandesa dels edificis sinó els valors dels *morellanos”. Finalment, al·ludia a la *Mare de *Déu per a assegurar que “ens comprometem a alçar-nos cada dia intentant millorar la nostra petita ciutat i el seu gran terme. Mare, sabem que comptem amb vós per a superar les tristeses i per a continuar avant, malgrat totes les traves; Amb aquesta confiança benvinguda ara i sempre, Senyora de Vallivana”. L’acte ha comptat amb representants institucionals de Picassent, com la seua alcaldessa, Conxa García. Cal assenyalar que aquest municipi valencià comparteix la mateixa Mare de Déu amb Morella i participarà en distints actes del Centenari. Després de la benvinguda, ha tingut  lloc la processó fins a la Plaça de l’Església. Allí, el Bisbe de Tortosa ha llegit unes paraules prèvies a la novena, la Salve i la veneració. Tant dissabte a la nit com diumenge, hi ha programats dos concerts de les campanes de les distintes Esglésies del municipi.

Centenari
Els actes del Centenari s’han organitzat de forma consensuada entre l’Ajuntament, l’Església, els “Alets” de la Mare de Déu i l’Administrador de Vallivana. Fruit d’eixos acords, també s’ha creat una comissió del centenari, en la que estan totes les parts representades.

Des de diumenge al divendres següent, els rosaris, misses i altres actes són organitzats per cada un dels gremis de la ciutat. El dissabte 28 serà el dia de l’Ajuntament i del clergat. Durant eixa jornada, hi haurà una ofrena de flors, l’eucaristia, una processó i la presentació de la publicació del centenari. El diumenge 29 i el dilluns 30, tindrà lloc la tercera Rogativa de l’any, la de baixada de la Mare de Déu.

La clausura del centenari serà el 8 de setembre, festa local, en el que se celebraran distints actes en Vallivana, com una visita al lloc on es va aparéixer la Mare de Déu.

Més informació: |