Més residus, menys temps per trobar una solució


_______________________________________________________
comarquesnord.cat, Vilafranca
dissabte, 21 d’agost de 2010

La festa i l’estiu, amb l’increment de població que això supose en tots els pobles dels Ports, genera una major quantitat de residus, sols cal veure els contenidors. L’abocador de Vilafranca s’omple a passos agegantats. Però fins el proper mes de setembre no es prendrà la decisió d’on es portaran els residus sòlids dels pobles dels Ports. Recordem que la Diputació de Castelló ja ha confirmat el segellament de l’abocador de Vilafranca quant es complete l’actual bassa. Es calcula que estarà ple a finals d’estiu.

En el tancament d’aquest abocador els pobles dels Ports es trobaran amb el mateix problema que ja tenen els del Maestrat, en els quals compartim consorci per al tractament de residus. El retard en la construcció de la planta de Cervera ha provocat que molts d’aquestos pobles ja tinguen que portar les seves basures fins a Alacant, i que aquesta sigue també la proposta que s’ha fet als pobles dels Ports des de l’administració autonòmica i provincial. Ara però els pobles alacantins que alberguen abocadors també s’han plantat per a no rebre més escombraries dels pobles de Castelló. Així les coses s’estudien alternatives en plantes de Tarragona. De fet Reciplasa ha presentat una proposta per a gestionar els residus dels 49 pobles del consorci del pla Zonal 1 que passa per transportar les deixades fins Constantí, província de Tarragona, en el consegüent abaratiment dels costos respecte a les plantes d’Alacant.

El consorci té previst reunir-se al setembre, un cop es conegue en ferm la proposta de la empresa, més o menys quant tancarà definitivament l’abocador de Vilafranca que ens continua donant servei.