Morella rendeix homenatge als seus veïns que viuen a La Sénia


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dilluns, 23 d’agost de 2010

Morella celebra aquest dilluns el Dia de les Colònies del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Vallivana. Per això, els protagonistes del dia són les colònies de morellans absents i la morellano-catalana. L’alcalde del municipi, Ximo Puig, el tinent d’alcalde, Ernesto Blanch, la regidora de cultura, Palmira Mestre i l’edil de festes, Rhamsés Ripollés s’han desplaçat fins a La Sénia per a retre homenatge els seus veïns afincats a la localitat catalana.

Ximo Puig destaca “la bona relació històrica entre Morella i La Sénia, que s’ha vist reforçada en els últims anys per pertànyer ambdós a la Mancomunitat de la Taula del Sénia”. A més, l’alcalde feia un balanç dels primers dies de celebració de la Coronació, afirmant que “el Centenari s’està caracteritzant per la gran participació popular, vivint-se des de la cohesió i la devoció per la nostra Mare de Déu”.

El tercer dia de novena té lloc la missa presidida per Jose Ignacio Camaño, de la congregació de la Missió.

Els llauradors encetaven diumenge el novenari
El gremi dels llauradors sempre està present en qualsevol activitat en honor a la Mare de Déu de Vallivana. Aquest és un gremi molt important a la zona, una terra on el sector agropecuari és un dels principals motors ecnòmics. La missa va vongregar tots els alets del gremi, així com uns participants molt especials: la dansa dels llauradors que va ballar durant el darrer sexenni pels carrers de Morella. Els xiquets components de la dansa, que ja són joves perquè d’això ja fa 4 anys, van tenir un paper molt important durant la celebració de l’Eucaristia. Ells mateixos van ser qui va fer les ofrenes, que en aquest cas eren tot productes artesans i relacionats amb el món agrícola i ramader: blat, pa, llet, formatge o embotits. L’orgue i el cor van donar un toc solemne a la misa en el segon dia de novena, que va congregar molts devots, deixant la Basílica plena de gom a gom.

També van estar presents els veïns de Picassent, que comparteixen patrona amb els morellans i no van voler perdre’s un acte tan significatiu com el centenari de la coronació. Després de la missa i les ofrenes, es va procedir a l’adoració de la Marededéu de Vallivana.

La proposta de coronar la Verge de Vallivana fa ara 100 anys es va fer pública precisament, durant el sermó del dia dels llauradors el dia 31 d’agost de 1904, en una homilia del canonge Rafael Garcia, Magisstral de Tortosa, que durar un total de 70 minuts. És també per aquest motiu l’especial atenció que se li presta al gremi dels Llauradors cada vegada que Morella celebra les festes sexennals.

Més informació: |