Vesprades i nits taurines a les Festes de Forcall


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Forcall
dimecres, 25 d’agost de 2010

Moltes de les nits de les festes patronals forcallanes tenen un punt d’atenció. Eixe és la Plaça Major, convertida en tot un recinte taurí on acudeixen sense falta toreros i espectadors. La darrera jornada va estar molt completa, amb dos embolades. Fins allí es van desplaçar els veïns de Forcall, així com els diferents grups de joves aficionats als bous que tant abunden a la comarca dels Ports i als municipis dels voltants. La Plaça es trobava ben plena, i és que ja es sabut la gran tirada que tenen els bous embolats a la zona. En principi, a Forcall s’esperava un bou blanc, però aquest es va ferir i no va poder ser embolat. És per això que finalment es va decidir no fer tan sols una embolada, sinó fer-ne dos.

El caixó esperava propet del piló, amb un bou molt gran de la ramaderia de José Barberán a l’interior. En eixe moment, totes les mirades van cap a la mateixa direcció. La porta del caixó va ser oberta, però el bou no va eixir amb normalitat. Aquest es va enganxar i no podia accedir a l’exterior, però amb l’ajuda dels toreros la cosa es va solventar. A partir d’ahi, procediment habitual d’embolada, que va tenir el moment més complicat a l’hora de la tallada de la corda. Una vegada tallada, passes i corregudes.

Aquest bou no va tardar massa en ser retirat, doncs encara quedava l’embolada del segon. En aquesta ocasió, el bou va eixir directament dels corrals, ja havia sigut descarregat abans. De fet, el moment de la seua desencaixonada va ser molt crític, i com afirmen alguns dels allí presents, el bou va estar a punt d’escapar-se. Amb el bou al piló, en aquest cas roig i no tan gran com l’anterior, es va procedir a l’embolada. Ràpida i sense complicacions.

Després de la segona embolada, molta de la gent allí present es va desplaçar fins a altres municipis que també es troben celebrant les seus festes patronals per tal de seguir gaudint de més embolades.

Bous també de vesprada
Forcall continua vivint les seues festes patronals amb molta intensitat. La devoció dels forcallans pels seus patrons, la Mare de Déu de la Consolació i Sant Víctor Màrtir, va quedar present en els rosaris i processons. Però estes festes també li donen un gran protagonisme a tot tipus d’activitats taurines que es van succeïnt al llarg del dia.

La Plaça Major és el lloc que es transforma en recinte taurí durant els festejos del mes d’agost. Es conforma un conjunt de cadafals que permenten veure de prop els bous. Aquestes estructures són metàl·liques. Normalment, la part de dalt queda per als que prefereixen veure l’espectacle taurí des de ben amunt, des d’un segon pla, sense arriscar. La part de baix és per als més toreros, aquells que opten per l’emoció i la tensió que es viu quan bous i vaques s’apropen als barrots de ferro, a pocs centímetres d’un mateix.

Aquestes vesprades de bous al carrer estan amenitzades per la música de la xaranga “Vi, festa i bureo”. Aquesta xaranga prové de Benassal i amb el nom ho diu tot. Les cançons populars animen tant toteros com espectadors.

Més informació: | |