La marededéu de Vallivana visita els malalts en l’acte més emotiu del Centenari de la Coronació

20100828_visitamalalts_450x450
________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 28 d’agost de 2010

Amb el placet de l’església quasi desert la bandera blanca encetava el pas de la processó que recorre els carrers morellans una vegada cada sis anys per anar a visitar als malalts. És un acte que habitualment només es fa cada sis anys, aprofitant la estada de la marededéu a Morella, la setmana abans de tornar cap al santuari. Però el centenari ha atorgat una oportunitat estraordinària per a aquelles dívuit persones majors que no poden valdre’s per si mateixes per a anar a l’Església, i que reben la visita de la Verge de Vallivana fins a les seues cases

És un acte íntim. A penes hi ha públic. I és que el que destaca de la visita dels malalts és la senzillesa i els sentiments morellans no sempre continguts. Alets dels diferents gremis, i tota la gent que així ho sent, participen portant atxes o ciris encesos. Però és una processó que va canviant conforme avança el recorregut. A cadascuna de les cases on hi ha un malalt que vol rebre a la Marededéu dos persones esperen a la porta i a continuació s’afegiran a la comitiva.

La primera de les parades és a la residència. Alguns dels malalts sí poden anar a l’església a veure a la patrona de quant en quant. Però altres no han pogut apropar-se i van rebre a la imatge de Vallivana en els braços oberts. Desprès d’adorar a la Marededéu, una resident li va llegir una poesia.

La processó continuava desprès per la resta de cases. És aquesta visita dels malats una processó que no té un recorregut fixe. Depenent d’on viuen els malalts el trajecte canvia, pel que el pal·li recorre, extraordinàriament, carrers per on habitualment no passa cap processó.

Amb el vestit morat
Els segles d’antiguitat que té la imatge i els continus avatars que ha sofert per guerres i altres aconteixements fa que es tingue molta cura en la conservació de la petita figureta de la marededéu de Vallivana. També es eixe un dels motius pels que els canvis de vestit són de tant en tant. Això sí, en any sexennal -o en ocasions com la commemoració extraordinària del Centenari de la Coronació se li canvia en més freqüència.

La imatge despullada ja té vestit i corona, encara que durant els segles se li han anat afegint detalls per a ressaltar-la i que ara la tradició aconsella conservar. La corona no se li lleva quasi mai. I canviar-li el vestit comporta tot un procés que pot durar vora mitja quart d’hora. Se li lleva el que portava posat i a continuació se li’n fica un altre. En aquesta ocasió és el de color morat, reservat en els darrers sexennis per a la visita dels malats.

Amb ganxets, imperdibles i demés elements se li subjecta ve per a que no caigue. I més per a la visita dels malalts, que es portada a mans pel capellà a mans i sense urna. Per eixe motiu el núvol que subjecta la imatge porta uns forats des d’on es pot subjectar unes cordes per a que pese menys.

Acabada la processó dels malalts, de nou, la Verge torna fins al lloc d’honor que té reservat a l’altar major. Des d’allí presideix tota l’església. Però la imatge original només estarà a Morella unes hores més. L’endemà la marededéu tornarà al santuari de Vallivana per a, d’ací a dos anys, tornar a Morella per a la celebració del Sexenni, com es va acordar fa més de tres-cents anys.

________________________________________________________
VÍDEO: La visita als malalts del Centenari
________________________________________________________

Més informació: | |