La marededéu de Vallivana torna al seu santuari fins al 18 d’agost de 2012


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
diumenge, 29 d’agost de 2010

La marededéu de Vallivana, patrona de Morella, acaba aquest diumenge la seua estada al poble per a tornar en rogativa al seu santuari, situat a uns 24 quilòmetres de la localitat. Aquesta jornada s’acaba el novenari que s’encetava el passat dissabte amb la entrada de la marededéu de forma extraordinaria per tal de celebrar amb els seus devots morellans l’efemèride del Centenari de la Coronació.

En rogativa, amb les parades habituals, i fent un camí que enguany es recorre per tercera vegada, la circumstància extraordinaria de l’aniversari deixa als morellans un reguts de Sexenni. Les Festes de Morella comencen ara un procés que portarà, d’ací a no-res, a tornar a tapissar en paper arrissat per a amanir les carroses del que serà l’Anunci del 53 Sexenni, que es celebrarà l’any 2011 i, un any més tard, la patrona tornarà al poble per a unes noves Festes Sexennals.

Darrere queden les novenes que, organitzades per gremis d’una forma semblant als Sexennis, han servit per a recordar que, ara fa cent anys, la marededéu de Vallivana rebia una distinció canònica que, aleshores, era poc freqüent. En aquell llunyà 1910 eren molt poques les verges coronades i la de Vallivana fou la única de la Diòcesi de Tortosa.

Entrada íntima i emotiva
L’entrada de la Marededéu, un dels actes centrals del Centenari de la Coronació, és també un dels moments més esperats de cada Sexenni. Si en ocasió de les Festes que els morellans celebren de sis en sis anys per la promesa que se li va fer l’any 1673 a la marededéu de Vallivana després de curar una pesta que minvava la població i que semblava no tenir cura, la patrona és rebuda amb sants, danses i gran solemnitat, en aquesta efemèride excepcional va destacar la devoció íntima i senzilla. Són diverses les veus que s’han pronunciat aquests dies sobre aquest fet; si per una banda hi ha qui ha preferit una entrada de la marededéu més continguda i aposten per la possibilitat de repetir la fórmula als Sexennis, altres han trobat precissament en aquest fet la diferència entre un Sexenni i la commemoració del Centenari de la Coronació, fet únic que només tindrà continuïtat d’ací a 50 ó 100 anys.

La marededéu de Vallivana tornarà a Morella d’ací a dos anys, previsiblement el 18 d’agost de 2010. Tot el poble l’estarà esperant i, de nou, el Pla dels Estudis tornarà a ser el feliç preludi de la Festa Sexennal.

Més informació: | |