Julià Pastor publica un llibre sobre la Coronació de la marededéu de Vallivana


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 28 d’agost de 2010

L’any 2010 es compleixen cent anys de la Coronació de la marededéu de Vallivana. Amb motiu de l’efemèride Morella ha fet un novenari extraordinari en honor a la seua patrona que ha portat a pujar la imatge de la Verge excepcionalment des del seu santuari per a donar-li més grandiositat a l’aniversari. A més, també s’ha presentat una publicació al respecte que ha estat a càrrec de Julià Pastor Aguilar, fill de l’administrador de Vallivana, Julian Pastor.

El llibre està estructurat en dues parts. Una primera per a qui vol fer-se una idea ràpida, “amb capítols que parlen del ‘regne de déu’ de la ‘reina del cel’, dels ‘vestits i les corones de la marededéu’, la ‘coronació canònica de la Marededéu’ i com es va arribar a fer, així com un capítol sobre els ‘portadors de l’anda de la maredéu’ de Vallivana”, dèia Julià Pastor durant l’acte de presentació. Una segona part, més rigorosa, inclou els propis documents.

“Des del punt de vista de pretencions, el que es volia és molt simple. No tot el món té accés a tots els documents que hi ha sobre això, pel que es volia recopilar-ho tot i que cadascú es faigue la seua història”, puntualitzava l’autor. Al llibre, “no trobareu coses molt esmicolades, sinó coses que podreu relacionar, que podeu pensar, que podeu rellegir, i treure les pròpies conclusions, que és el que és bonic”, afegeix Pastor, alhora que puntualitza que “jo no voldria imposar el meu criteri a ningú”.

Raffaelle Cantattore, italià de naixement afincat a Morella des de fa dècades, ha sigut l’interpret entre Morella i la Ciutat del Vaticà, “que és on estan les poquetes coses que hi ha sobre la Coronació de la marededéu a l’arxiu de la Basílica de Sant Pere, a la Biblioteca vaticana”.

La presentació també tenia la presència de l’alcalde de Morella, Ximo Puig. “És una publicació on es deixa ben clar com ha sigut el procès de la Coronació i on s’expliquen els perquès d’un fet de fa cent anys que ara ens queda un poc llunyà”. L’alcalde resaltava la gran quanitat de publicació, i per tant de cultura, que té la ciutat de Morella. “Els llibres es queden”, alhora que afegia que “estarem vius mentre tinguem ganes de saber”.

Els portadors de la marededéu
Sobre qui pot arribar a portar l’anda de la marededéu, Julià Pastor aprofitava per a desfer algunes “llegendes urbano-rurals” que corren al respecte. Durant la presentació del llibre puntualitzava que, per a dur a la patrona en la seua gran peana, no cal pertànyer a cap “èlit”, sinó que només cal tindre “força, apuntar-se i esperar el torn”.

“Que no mos manipulen els sentiments, ni capitalitze ningú la nostra devoció a la marededéu de Vallivana”, concloia Julià Pastor.

________________________________________________________
VÍDEO: el llibre del centenari de la coronació de la marededéu a nord:integre
________________________________________________________

Més informació: | | |