El Centre Lúdic i Esportiu Jaume I albergarà una instal·lació de geotèrmia abans que acabe l’any


Etiquetes:


________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dimecres, 1 de setembre de 2010

Tal i com es va licitar en la darrera sessió plenària de caràcter extraordinari que es va celebrar a l’Ajuntament de Morella, abans que acabe l’any el Centre Lúdic i Esportiu Jaume I comptarà amb unes instal·lacions geotèrmiques. Es tracta d’utilitzar una font d’energia renovable que aprofita l’energia solar que es va acumulant al terreny durant els mesos d’estiu, extraient-la i concentrant-la amb una bomba de calor geotèrmica per a utilitzar-la en calefacció i aigua calenta.

A través d’un circuit de tubs enterrats plens d’aigua es capta l’energia calorífica del terreny, que es troba a una temperatura constant d’uns 15 graus. L’energia captada per l’aigua del circuit enterrat és transferida a un circuit refrigerant a l’interior de la bomba de calor. El líquid refrigerant, gràcies als canvis d’estat líquid-gas provocats pel compressor i la vàlvula d’expansió, capta l’energia de l’aigua que ve del circuit enterrat a uns 4 graus i la transfereix a l’aigua del circuit de calefacció. L’única energia que s’ha d’aportar al procés és l’electricitat necessària per a moure el compressor i les bombes que fan circular l’aigua, que és un 20 o 25 % de l’energia total que obtenim en forma de calor. En principi es preveu tenir acabada la instal·lació a finals que acabe l’any.

La geotèrmia és, potser, la font d’energia renovable més desconeguda tot i que a Morella ja s’ha utilitzat en altres instal·lacions.

La geotèrmia substituirà en gran part el gasoil per a escalfar l’aigua de la piscina, les dutxes i el sol radiant, així com l’elctricitat consumida en la calefacció del gimnàs i la sala polivalent. Els estalvis anuals esperats són de 13.000 litres de gasoil a l’any i de 16.200 kilowats d’electricitat també en un any.

Més informació: