El bé guanya al dimoni un any més a La Balma


Etiquetes: , ,

20100904_labalmadimoni_450x301
________________________________________________________
comarquesnord.cat, Sorita
dissabte, 4 de setembre de 2010

Sorita es va aixecar el dissabte ben prompte, quan no devia fer ni una hora que el sol lluia al cel. A partir de les set del matí, dansants i organitzadors de la processó fins a l’ermitori ja començaven a notar els nervis previs del dia gran de les festes en honor a la Balma. I puntualment quan passaven uns cinc minuts de les nou i mitja del matí, la processó assomava a les afores del poble per enfilar el camí cap a l’ermitori. Al davant, els pendons. Cadascun dels espectaculars pendons havia de contar amb l’ajuda d’una persona al davant i una altra al darrere per tal de poder subjectar l’estendard sense el perill que poguera caure a terra. Una vegada s’arribava al pont que creua el riu Bergantes, els dansants ocupaven el seu lloc als tractors que els havien de pujar fins a la Creu Coberta, mentre que pendons creuaven ja el riu per marcar el camí que tothom havia de seguir.

Després d’uns dos quilòmetres de caminar, s’arribava a la zona de la Creu Coberta, on s’apropava una altre dels moments més esperats del matí. Després que els dansants repetiren actuació just al davant de la Creu Coberta, era l’aparició del dimoni la qual espantava més d’un amb els coets que llançava per anunciar la seua pujada a un xicotet escenari.

La representació suposa el paró de la processó. Ell interromp el pas de la peanya en nom dels éssers de l’infern i jura no deixar passar als devots ni a la imatge de la Verge. Com passa sempre, l’aparició de l’Angel fa possible la derrota del dimoni i per tant, permet que la processó continue avançant fins al Santuari. Els darrers metres de la processó estan novament encapçalats pels pendons que en arribar a la part baixa del Santuari han de ser plegats per tal de poder continuar fins a l’ermitori mateix.

A continuació viatgen els tres grups de dansants que no perden el ritme que continua marcant incansablement el tabal i la dolçaina. I per tancar la processó, la peanya i les desenes i desenes de devots que acompanyen a la Verge de la Balma fins al Santuari. Amb la celebració religiosa a l’interior del Santuari, recentment rehabilitat i, després d’un temps, ober ja al públic, acaba este dia gran en honor a La Balma, que en esta ocasió va reunir a centenars de persones devotes i seguidores d’una de les Verges més estimades de la comarca.

Més informació: | |