Morella tanca aquest dimecres els actes del Centenari de la Coronació i Vilafranca fa festa grossa pel Llosar

_______________________
comarquesnord.cat, Els Ports
dimarts, 7 de setembre de 2010

Morella celebra el dia de la Marededéu amb més força que la resta d’anys. Enguany, aquesta festivitat del dia de les verges trobades tanca els actes programats amb motiu del Centenari de la Coronació Canònica de la Marededéu de Vallivana. Quan es van confeccionar els diferents dies en honor a la patrona dels morellans, es volia tenir en conte un lloc amb molta càrrega emotiva, com és el lloc on es diu que va aparèixer la verge. Per això, des de l’Ajuntament de la localitat es van portar endavant una sèrie de millores tant als exteriors com a l’interior de la capelleta de l’aparició.

Els actes començaran amb una missa a l’Ermitori de Vallivana, prèvia a la visita al lloc de l’aparició de la Marededéu. Després, un dinar popular amb una gran paella. L’Ajuntament posa a disposició dels veïns dos autobusos, per a aquells que no puguen desplaçar-se en vehicles propis. El primer partirà a les 9:30 i tornarà a les 17 hores, mentre que el segon es desplaçarà a Vallivana a les 10:30 i empendrà el camí de tornada a les 17:30. Tal i com s’ha informat a aquells interessats en aquest servei, caldrà portar a sobre el ticket que s’ha lliurat a les oficines municipals durant els darrers dies.

El Llosar a Vilafranca
Per altra banda, Vilafranca celebra en la jornada del dimecres 8 de Setembre, un dels dies festius més importants de tot l’any, la festa de la marededéu del Llosar. Aquesta celebració antigament era l’eix central de les Festes de Vilafranca, quan es celebraven al setembre. Després del trasllat de les Festes a l’Agost, el 8 de Setembre sempre s’ha conservat com a festa local, el Dia de la Patrona.

Enguany i per segona vegada consecutiva, no hi ha majorals per a l’organització de la Festa i és la Parroquia Santa María Magdalena l’encarregada de dur endavant la celebració. A les 10 i mitja del matí eixirà la processó des de l’Església de Vilafranca en direcció a l’ermitori del Llosar, situat a 2 kilòmetres del municipi.

La processó sol arribar a l’ermitori del Llosar passades les 11 i mitja, i posteriorment començarà la solemne missa en honor a la marededéu del Llosar.

Per la vesprada, a les 17 hores es celebra a l’ermitori del Llosar el darrer dia de la novena i seguidament, la Unió Musical de Vilafranca ofereix un xicotet concert de pas-dobles davant dels arcs del Pare Plàcid. Cap a les 19 hores s’inicia el camí de tornada cap al poble.

La festa de la Patrona de Vilafranca es tanca amb el típic ball-pla, que es farà per la nit a la Plaça d’en Blasc i en el que es sortejarà el bou de Sant Antoni per part dels majorals d’eixa festa.

Més informació: | | | |