La campanya de bolets, pendent de les precipitacions


Etiquetes: , ,

bolets
________________________________________________________
comarquesnord.cat, Els Ports
dijous, 16 de setembre de 2010

Setembre seca les fonts o arrossega els ponts, diu el refranyer. I la primera quinzena prou seca ha passat, encara que la segona quinzena s’ha encetat més generosa en precipitacions a la nostra comarca. De moment els bolets estan amagats. Va haver-hi una primera florada a finals d’agost, més abundant en les serres veïnes del Maestrazgo de Terol, que va fer que començaren a vendre´s passes en l’Ajuntament de Mosquerola, però l’estiu va tornar en força eixugant el terreny i cremant els que havien apuntat abans d’hora.

Preocupació entre propietaris
La campanya forta a la nostra comarca tradicionalment és a l’octubre, però tot dependrà de les pluges d’aquestos dies de setembre. La campanya de recol•lecció de bolets, arriba, com en els darrers anys, amb la preocupació dels propietaris per la invasió de finques i els conseqüents problemes, i dels ajuntaments per tal de fer compatible la recol•lecció amb el respecte al medi.

A la nostra comarca les finques privades del LIC Tinença-Turmell-Vallivana, que el passat any van aconseguir que els permeteren crear una especie de coto de bolets, es plantegen la contractació de vigilància privada, davant els pocs efectius que hi han a la zona; a Vilafranca, per la seva banda, l’Ajuntament ha repartit el fullet informatiu de bones pràctiques per als que surten al monte.
La temporada de bolets és com la pluja, mai cau a gust de tots. En aquest sentit el que per als propietaris ramaders és més un problema que un benefici, per al sector hostaler resulta un atractiu més per fer arribar gent a les nostres comarques.

Més informació: | |