La Fira de Cantavella ha estat el punt de trobada del món agrari i ramader


Etiquetes:

fira-cantavella4586
________________________________________________________
comarquesnord.cat, Cantavella
diumenge, 19 de setembre de 2010

Es presenta a la Fira de Cantavella la denominació d’origen del formatge de Terol. Amb la característica forma de l’estel de vuit puntes, agafat de la tradició mossàrab en part important de l’arquitectura de la zona, el govern d’Aragó sume una més de les marques de qualitat que avalen els productes i subproductes que aquesta terra produeix. I es que com afirmen les autoritats en la matèria Teruel té molts de sabors, no sols el pernil, l’oli, el préssec, el vi… i també el formatge té una llarga tradició.
queso-teruel4571
Formatge d’ovella, de cabra o de mescla que compta en la província de Terol en molts exemples, tants que és el territori d’Aragó on es localitzen més formatgeries. Tradicional i amb un sabor inconfusible, fa temps que es fa. Calia aconseguir la marca de qualitat conjunta que avala el bon fer en aquest camp. Aprofitant la Fira de Cantavella, s’ha presentat l’aval.

La Fira de Cantavella es va inaugurar el dissabte de matí de la ma de l’alcalde de la localitat, Miguel Àngel Serrano, acompanyat per el cap del departament agrari del govern aragonès, Jacinto Vivas, el president de la comarca del Maestrazgo, Ramon Millàs, a més d’alcaldes i regidors de poblacions de la zona. La coincidència del certamen amb el Gran Premi d’Aragó a Alcanyís no va restar public en les primeres hores de Fira. Fins i tot el sol es va afegir a la celebració cap al migdia.ç

Una llarga tradició
La Fira de Cantavella, de tant llarga tradició com la ramaderia en la zona, ha crescut en la part de exposició ramadera, especialment en el sector oví. La Subhasta nacional d’Ojinegra ha ajudat al augment, però sobre tot, està ajudant el treball conjunt que 54 pastors junts en l’associació de ramaders de la raça ojinegra estan portant endavant. El dissabte ells eren els encarregats d’oferir la degustació de ternasco en caldereta que ha fet les delícies de tots els comensals. Ells també han aconseguit el certificat d’origen que avala la qualitat del ramat que produeixen; el següent pas, com ja estan fent els ramaders de vedella del Maestrazgo, es aconseguir comercialitzar ells mateix el producte per a que es quede en el territori el valor afegit. Alguns projectes, aprovats, que prompte seran realitat i que ajudaran a aquestos ramaders a la consecució del seu propòsit són dos sales de despiece, una d’elles a Cantavella, que s’han inclòs en el Pla de Desenvolupament del Maestrazgo recolzat pel Ministeri de Medi Rural, en el marc de la Llei rural de Desenvolupament sostenible.

Més informació: