Una sola vacuna per a previndre la grip d’enguany


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Morella
dilluns, 27 de setembre de 2010

Arriba la tardor i, amb ella, una nova campanya de vacunació contra la grip. Aquest any una de les principals novetats de la campanya és que s’unifica la vacunació, ja que la vacuna de la grip conté el cep de la grip A; i per tant serà únicament necessària una única dosi. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha indicat que la grip A s’ha de tractar com un cep més de la grip comuna; i per tant no es van a realitzar dues campanyes diferenciades (grip estacional i grip A) com va ocórrer el passat any. De fet l’any passat, finalment, després de tanta alarma pocs van ser els que es van vacunar de la grip A.

L’altre canvi que s’introdueix és que s’inclouen totes les dones embarassades (abans només eren les de 2º i 3er trimestres) i a les persones amb obesitat mòrbida (més del 40% del pes de greix) entre els grups de risc. Com sempre també es recomana a les persones a partir de 60 anys, xiquets majors de 6 mesos i adults amb malalties cròniques cardiovasculars, pulmonars, metabòliques, síndrome de Down, demències, immunosupressió…Joves que estiguen reben un tractament perllongat amb àcid acetil salicílic, persones que conviuen en residencies, institucions o centres que present assistència a malalts crònics de qualsevol edat; persones que conviuen amb altres que pertanyen als grups de risc, treballadors de centres sanitaris, forces i cossos de seguretat, bombers, protecció civil, treballadors del sector avícola i viatgers internacionals.

La Conselleria ha adquirit per a aquesta temporada un total de 920.000 dosi, que es poden ampliar fins a 1,1 milions d’unitats. Per a la província de Castelló s’han comprat 109.555 unitats que ja s’han distribuït per els diferents centres de Salut. No s’espera una virulència excessiva per aquesta campanya. Segons el cap del centre de Salut de Morella, Miquel Aguilar, les persones que vulguen vacunar-se ja poden acudir, amb el SIP, al seu Centre de Salut. Des del de Morella es desplaçaran també en els propers dies a Ortells i Xiva, per realitzar la vacunació. En principi el més recomanable és vacunar-se entre finals de setembre i meitat octubre, per donar temps al cos a crear els anticossos que han de fer front al virus.

La forma més eficaç de prevenir la grip i les seves complicacions es vacunar-se, però com qualsevol malaltia sempre tindrà més complicat instal·lar-se si el nostre cos està fort i preparat en defenses. Ventilar les habitacions, prendre fruites i verdures, aliments rics en vitamina C, i no fumar, són algunes de les recomanacions que poden ajudar-nos a passar la tardor-hivern sense posar-mos massa malalts.

Més informació: |