Cinctorres denuncia el desinterès de l’Administració Autonòmica pel patrimoni



comarquesnord.cat, Cinctorres
dijous, 30 de setembre de 2010

L’aprofitament dels recursos paleontològics que estant fent pobles veïns d’Aragó i els bons resultats que estan obtenint, contrasta en les continues queixes dels pobles de la nostra comarca per l’abandó del nostre patrimoni. El regidor de cultura de l’Ajuntament de Cinctorres, Jose Manuel Gisbert, denuncia les traves per posar en valor els recursos fòssils que guarden els jaciments de Cinctorres. Per aquest mes de setembre anava a realitzar-se una nova campanya d’excavacions en el jaciment Anna.

Com la línia de subvencions de la Conselleria de Cultura per aquesta finalitat no s’havien convocat enguany, el consistori, a través del director de les excavacions, havia contactat amb els experts de diferents Universitats espanyoles, que de forma desinteressada realitzarien els treballs amb l’ajut de voluntaris i el recolzament del consistori. Però no podrà ser, el permís d’excavacions no ha arribat. Un altre per una cata més senzilla en un punt proper si que l’han obtes, però no aquesta per a la que s’havia mobilitzat tots aquests experts.

“No es fa, però tampoc es deixa fer”
L’edil cinctorrà es queixa de que “no es fa, però tampoc es deixa fer. Es pot entendre que en època de vaques flaques no apleguen els diners per a tot, però tenint en compte que l’únic que es necessita per al permís es voluntat política, no s’entén si no des de la desídia de l’administració competent”. Exemples d’aquest tipus en tenim varis més a la comarca. Al mateix Cinctorres l’Ajuntament fa deu anys que està demanant la millora necessària que requereix el Palau dels Sant Joans, un monument que en bona part ni es pot visitar per el seu mal estat. El consistori està disposat a buscar ajudes en altres administracions, i de fet en té de compromeses en el Ministeri, però necessita la cessió de la Diputació, i aquesta no aplega.

A Morella les Pintures Rupestres estan tancades al públic. L’Ajuntament ha demanat la gestió, però també en aquest cas ni es fa, ni es deixa fer. Gisbert afirma que enveja els recursos i llocs de feina que ha creat Terol al voltant del mon de la paleontologia. I ací, on afirma que no tenim res que envejar ni a Terol, ni a cap altre indret d’Espanya en troballes paleontològiques, les restes fòssils o encara estan sotarrades, unes poques exposades per voluntat dels ajuntaments, i la resta, la majoria, lluny d’on van ser trobades. Fa ja 8 anys que es va anunciar el MUDIM, en una seu principal a la Fabrica Giner, i una subseu a Cinctorres, però ací es va quedar.

Més informació: | | | |