La Cova del Castell obri les portes a la història d’Ares del Maestrat


Etiquetes: , ,


comarquesnord.cat, Ares del Maestrat
dijous, 30 de setembre de 2010

La cova del castell d’Ares del Maestrat, una cavitat que travessa la mola rocosa, s’ha convertit en el museu que recull tota la història de la localitat. Es tracta d’una innovadora aposta que barreja les fotografies amb els textos i un singular audiovisual. Tot per remuntar als orígens primitius de la Cova Remigia. A més, el museu, complementarà la seva oferta amb algun de les restes arqueològiques que s’han localitzat a Ares del Maestrat.

El museu, inaugurat el mes d’agost, ja ha rebut les primeres visites. La Cova del Castell serà un dels atractius del projecte Ares, un Poble Escola, que pretén convertir el municipi en un gran centre de formació a l’aire lliure amb l’antiga nevera restaurada, amb el barranc dels molins i ara amb la Cova del Castell .

Una enorme porta de ferro dóna accés a una cavitat artificial de més de 50 metres de longitud. A l’interior s’obre un espai al passat. El museu explica com Ares sempre ha estat un enclavament estratègic per a totes les civilitzacions humanes. Des de la talaia natural que representa la Mola d’Ares aquesta cial de frontera ha viscut conflictes i batalles, i ha estat el refugi dels primitius pobladors.

Els panells amb textos i fotografies van introduint el visitant en una cronologia dels fets històrics que han esdevingut a Ares del Maestrat. Els visitants podran conèixer com fa 5.000 anys les comunitats de caçadors i recol.lectors habitaven aquestes contrades i van deixar la seva empremta a la Cova Remigia i en el Cingle de la Gasulla. Figures humanes i d’animals, guerrers, senglars … reflexos d’un passat encara viu.

En època musulmana ja es coneix l’establiment d’una població estable. Ares, al costat de Culla, les Coves, Peníscola o Polpís va ser un dels enclavaments estratègics. La muralla protegia la mola i el poblat. En les excavacions dutes a terme al castell d’Ares s’han trobat restes des d’època musulmana.

A la conquesta cristiana del territori Jaume I va ocupar el castell d’Ares. Va ser la primera consquista d’un castell en territori cristià. La fortalesa d’aquest castell va ser clau per després emprendre la conquesta de Morella, Burriana, Cervera, Xivert i les Coves. Els boscos que envoltaven la població van servir per forjar la conquesta. La Carta Pobla de 1237 indica que el castell va ser donat a Lladró, un noble aragonès. A la Carta Pobla s’especificaven les regles que haurien de marcar la convivència. Des d’aleshores les ordres del Temple i Montesa van marcar l’evolució de la fortificació.

I el segle XVIII Ares va ser un punt estratègic en la lluita per la monarquia espanyola. Els partidaris de Felip i Carles. Ares es va alinear amb el pretendent dels Àustries. El desenllaç va ser tràgic per Ares, ja que va ser incendiat i saquejat per les tropes de Felip V.

Però no s’havien lliurat totes les batalles. Més tard van arribar les guerres Carlines, que també van tenir al castell d’Ares un punt clau. El Tigre del Maestrat, Ramon Cabrera, va fortificar el castell convertint-lo en un lloc quasi inexpugnable.

El recorregut finalitza amb un traçat pel segle XX on el món rural de les masies ha anat quedant en l’oblit. No obstant això, Ares, encara sustenta bona part de la seva economia en l’agricultura de secà i en la ramaderia. Ara, l’arribada de visitants al museu de la Cova pot obrir noves portes cap al futur.

Més informació: | |