Renomar deu milers d’euros als pobles dels Ports per l’IBI que no ha pagat

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 30 de setembre de 2010 .
Etiquetes:

Els Ajuntaments dels Ports continuen sense cobrar l’Impost de Bens Immobles de Característiques Especials dels aerogeneradors. Des de 2009 els ajuntaments poden aplicar la normativa que els va donar la raó per gravar amb un major coeficient fiscal aquestes instal·lacions, ja que l’empresa volia pagar el mateix que paga una casa en concepte d’IBI.

El canvi de fiscalitat dels parcs eòlics es materialitzava recolzada en una sentència del Tribunal Suprem dictada dos anys abans que considerava que la exclusió dels parcs eòlics com bens immobles de característiques especials s’havia fet sense cap fonament legal. Per la seva banda el cadastre va fer les seves valoracions i el servei de recaptació de la Diputació ha remés a l’empresa els corresponents rebuts, però aquesta continua sense pagar res als Ajuntaments recolzant-se en que ha presentat un recurs.

El deute que manté Renomar amb els ajuntaments dels pobles on té instal·lats els parcs eòlics va engrossint-se, mentre els ajuntaments continuen ofegats. En el cas de l’Ajuntament de Morella, Renomar endeute, en concepte de BICE’s, 400.000 euros; 200.000 euros per cada anualitat. En línies generals cada poble amb parc eòlic hauria de cobrar per aquest impost, més o menys, uns 3.000 euros per aerogenerador instal·lat.

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, afirma que “és un actitud molt poc comprensible, tenint en compte que els parcs eòlics de la comarca estant sent un gran benefici per a la empresa que els gestiona”. Altres empreses d’energia eòlica, fins i tot de la mateixa província, ja han fet efectiu el pagament. Ací als Ports sembla que tot tingue que ser més lluitat. Per a l’alcalde de Morella el Pla Eòlic Valencià ha estat un veritable desgavell per que la Generalitat mai ha tingut en compte els municipis per dissenyar-lo, ni els ha recolzat per a que obtingueren els beneficis que els pertocaven: “ja ens va costar cobrar l’impost d’obres; les instal·lacions d’empreses auxiliars que s’havien de situar ací es van situar en altres llocs de la província; l’empresa paga el cànon de compensacions a l’Aven, però aquesta tarda en repercutir-lo en els municipis…”. Puig conclou que els parcs eòlics han generat llocs de feina, però hagueren tingut que aportar molts més beneficis en les poblacions que suporten l’impacte com ha passat en altres zones de tota Espanya.

El més greu és que el deute acaba repercutint en la malferida economia dels ajuntaments i dels seus municipis. El de l’empresa Renomar es pot sumar al encara més elevat deute de la Generalitat Valenciana amb els consistoris, en el cas de Morella superior al milió d’euros. Directa o indirectament aquest deute també afecta a les empreses concessionàries d’algun obra o servei municipal que veuen retardar l’abonament del que els ajuntaments els endeuten.

Més informació: