Ares demana implicació a Vilafranca i Morella en les alegacions a l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana


comarquesnord.cat, Ares del Maestrat
dissabte, 2 d’octubre de 2010

L’alcalde d’Ares del Maestrat, Francisco Fuentes, ha manifestat que als 10 municipis agrupats per al.legar davant l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana “ens hagués agradat que els ajuntaments de Vilafranca i Morella també s’haguessin sumat a aquestes legacions conjuntes, ja que únicament ens hem unit municipis amb menys de 500 habitants”.

L’alcalde de Ares ha manifestat “no entendre els motius pels quals aquests consistoris no han volgut sumar-se al front comú”. Així mateix creu que la Mancomunitat Els Ports de centrar el protagonisme per decidir el futur dels municipis que es dissenya en aquesta estratègia territorial. El passat dijous dia 30 va finalitzar el termini de presentació de legacions a l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana. Els consistoris d’Ares, Castellfort, Portell, OIocau del Rei, la Mata, Todolella, Forcall, Sorita, Palanques i Montanejos han unit esforços per tenir presència efectiva a la redacció d’aquestes legacions i el disseny territorial per als pobles de la comarca dels Ports.

L’alcalde de Ares considera que l’Estratègia “ha de garantir el desenvolupament per als municipis de l’interior i la costa. No pot ser que com la costa ja està degradada se segueixi degradant i aquí a l’interior no es permeti el desenvolupament de cap activitat productiva” . Fonts aposta per mantenir el desenvolupament de l’activitat ramadera, que ha estat compatible amb el territori en els darrers segles. Així mateix, igual que la resta d’alcaldes, defensa la creació de parcs empresarials de caràcter comarcal. En aquest sentit ha recordat que l’interès d’un particular va frenar el desenvolupament d’una iniciativa d’aquestes característiques entre Ares i Benassal. Diversos empresaris ja havien manifestat interès a instal lar allà les seves activitats professionals, però no ho van poder fer ja que es va ampliar el perímetre de protecció d’una torre “que per a res s’hagués vist afectada per aquestes activitats”.

4 Anys per a un pla urbanístic
L’alcalde de Ares també ha criticat que “un ajuntament com el d’Ares hagi de trigar quatre anys a desenvolupar un pla urbanístic per temes burocràtics. Per això està paralitzat qualsevol tipus de desenvolupament en el casc urgano i en el terme municipal”. L’alcalde de Ares també apunta que s’ha de redefinir el disseny de les zones ZEPA i dels espais protegits. El primer edil confia que la Generalitat Valenciana tinga en compte les propostes que han presentat els municipis en les al.legacions.

Emergències i parc cultural
Un altre dels aspectes que planteja l’alcalde d’Ares del Maestrat davant l’Estratègia Territorial és “una millor coordinació en l’atenció de les emergències, sobretot davant les nevades”. Fuentes ha recordat la situació que es va viure el passat hivern amb els pobles de la comarca incomunicats.
En matèria cultural l’alcalde creu que l’Estratègia ha de contemplar un suport decidit al Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla. Ares compta amb les pintures rupestres de la Cova Remigia, un dels exemples més destacats de l’art rupestre llevantí.

Més informació: