La flama del Correllengua demanarà enguany poder veure TV3


comarquesnord.cat, València
dilluns, 4 d’octubre de 2010

Com cada any al voltant del 9 d’octubre, la flama del Correllengua arriba a les nostres comarques. Després d’haver passat per Castelló, Vinaròs i altres indrets de la Comunitat Valenciana, aquest dilluns té prevista la seua arribada a l’Institut de Vilafranca. Enguany el Correllengua, que compleix 15 anys, ret homenatge a Enric Valor. “Fa exactament deu anys que també vàrem dedicar el Correllengua a un home «el missatge del qual —déiem aleshores— perdurarà entre les persones que estimem la llengua i el país: Enric Valor i Vives (1911-2000), gramàtic i rondallista, escriptor i mestre, però sobretot patriota; un valencià de cap a peus que ens va saber transmetre el seu amor per la terra i les paraules, per la llengua que va con rear i defensar tota la seua llarga vida: “El nostre valencià, el català de tots”, com tant li agradava de proclamar.”, apunten fonts de l’organització, que recau en Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

Serà el proper dilluns, 11 d’octubre quan la flama entre, a les 19 hores, pel morellà Portal de Sant Miguel, per tal de fer un recorregut fins l’Ajuntament de Morella, on es llegirà el manifest d’enguany. Com ha vingut passant fins ara, el Correllengua reivindicarà també que tornen les emissions de TV3, censurades a bona part de la comarca dels Ports per ordre de la Generalitat Valenciana. L’acte, per tant, s’entèn tamé com una manifestació a favor de l’autonòmica catalana. En la convocatòria participen la pròpia ACPV, l’associació Els Ports en Moviment i l’Ajuntament de Morella.

Més informació: | | | | |

/span> comentaris

  1. jofre, de benicarlo enllaç al seu comentari

    PRIMER la llengua dels valencians es la llemgua VALENCIANA
    SEGON els paisos catalans formen part del pasat , com la corona d’arago o el regne de valencia i tots els seus personatges…
    TERCER prou de la milonga de que no es pot vore tv3 , estic fart de sentiro , cuan si que es pot vore, no se per que ho feu, sense hanar mes llun este cap de setmana a vilafranca es podia vore! per ho feu?
    CUART els valencians no volem ser catalans perque som valencians i tenim nostra llengua , historia i cultura, cultura que cada vegada es va diferencian mes amb la catalana una mostra sense hanar mes allunt (els bous) al pais valencia es una cultura , mentres a catalunya ho rebutgen. visca valencia.

  2. Informat be de les coses, si vols comprobar que no es veu TV3 pot pujar a Morella qualsevol dia.

  3. amic jofre. estenc que cadascú tinga una ideologia i una forma de pensar. jo personalment, penso que la llengua catalana és la mateixa que la valenciana. És com si ens ficarem a diferenciar entre el que parlen els andalusos i els madrilenys.
    Però al què vaig. No digues que en tota la comarca dels Ports es veu TV3, perquè quan vullgues, donat una volta per la majoria de pobles i comprobaras com no es veu.
    A tú, no t’importarà que no es veja, perquè no la veies, tal i com demostra la teua escritura, però hi ha molta gent a aquesta comarca que la veia. La gent del camp mirava el temps, altres els programes lúdics, les ames de casa les telenoveles, molta gent l’esport… M’atreviria a dir que era una de les tres cadenes més vistes en aquesta zona. Així que, per favor, deixa que la gent es manifeste lliurement,

  4. Llegint això de dalt sembla que ha ressucitat González Lizondo. Collons!!! ho hagués pogut fer Enric Valor. Això tan sols té un qualificatiu: (?)

  5. jofre, de benicarlo enllaç al seu comentari

    En lo que a tv3 teniu rao i pot ser que a morella i algun altre poble no es puga vore, pero allavors si a vilafranca es pot vore la comunitat valenciana no te la culpa de que no espuga vore a morella? es veritat que cuan fan futbol o formula 1 es talla pero haixo es pels drets de tv, tot haixo no es perque estiga defenen al govern valencia , no son de la meua ideologia, yo nomes estic defenen la meua terra. disculpeu.

  6. Després que el Levante diguera que a Catí tallaven TV3 mentre que a Morella es veia tranquil·lament, la Generalitat va obligar a tallar el senyal.
    Espero que no siga culpa de Jofre que acaben tallant-la a Vilafranca arran d’aquests comentaris…

  7. jo estic prou fart, que lo unic que es reivindique en aquesta comarca, la meua es tv3. Crec que tenim prou coses que ens fan falta i precisament molt mes importants que tv3. Com poden ser la sanitat, les carreteres i asi pareix que nomes mos falte tv3

  8. El comentari anterior tindria raó si el que es demanara fora una inversió milionaria per a poder vore TV3. Tots estariem d’acord en que prefeririem un SAMU, la N-232, que arreglaren el nostre patrimoni que un simple canal de televisió.

    Però tenint en conte que vore TV3 no ens costa res i és un servei cultural, de promoció de la llengua, d’informació plural o simplement d’entreteniment que hem tingut des de fa més de 25 anys, no té raó de ser que ens el tallen sense més motiu que el limitar la nostra llibertat d’informació.

    I més quan la nostra televisió autonòmica no compleix amb els requisits que la van veure nàixer com ara la formació en la nostra llengua ni en la promoció del territori.

    En els diners que es gasta la Diputació i la Generalitat en la COPE de Vilafranca potser es podria arreglar la sanitat i les carreteres i deixar-nos viure en pau.

  9. jofre, de benicarlo enllaç al seu comentari

    Mira nano que digues que la televisio autonomica no compleix amb els requisits que la van veure “nàixer” com ara la formació en la nostra llengua ni en la promoció del territori,es que no la mires res, perque yo mire molts programes al punt 2 de reportatges rurals , culturals etç de la provincia de castello com de la resta,cosa que amics meus del montsia no diuen el mateix de tv3 perque els tenen abandonats , es curios “valencians” i ho fico entre cometes perque no se que pensa si sou valencians o catalans (tant de defendre lo del vei)i catalans que els agrada canal 9 per programes com l’alqueria blanca. Ha no se si te nauras donat conte que tots els treballadors (locutors i presentadors) de rtvv perlen en valencia! Mira i cuan dius que TV3 és un servei cultural, de promoció de la llengua i d’informació plural penso que estas confundit haixo es valencia i la nostra cultura es la valenciana i la nostra llengua es la valenciana i la “informacio plural” cuan son television autonomiques no cal dir res mes.

  10. Hola cadufero!! Sóc canareu, visc a Tarragona, mon cunyat porta el nom d’un carrer de Benicarló. Parles que TV3 no dóna informació comarcal-local. No és veritat. Una pregunta et faig, per què el dia de la Comunitat Valenciana només ix/surt la processó cívica de València capital a Canal 9? A TV3 també surt/ix allò que ha passat a Tarragona…a l’espai comarques. No tinc cap interés en ser valencià i mira que vaig estudiar la carrera 5 anys a València. Ja tenim prou problemes i maldecaps a Catalunya com per meditar sobre què som? On anem??? Però veritat que mos entenem? Tu mateix!!! I estimo molt a València, vaig pagar 1000 pessetes quan era estudiant per finançar els repetidors i veure TV3. On jo vivia carrer Polo y Peirolón de València van posar l’antena i no mos vam barallar ni res. Quina llàstima no poder-nos portar bé. Quin fastic de política.
    Salutacions benicarlando!!!