Renomar i l’Ajuntament de Morella, enfrontats per l’impost dels aerogeneradors


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Morella
dijous, 7 d’octubre de 2010

L’empresa Renomar, gestora dels parcs eòlics a la nostra comarca, contesta mitjançant un comunicat enviat als mitjans de comunicació comarcals  a la queixa expressada recentment, per l’alcalde de Morella, Ximo Puig. La companyia endeute l’impost de Bens Immobles a tots els ajuntaments.

Segons la consideració de Bens de Característiques especials en el cas de Morella supose un deute de 400.000 euros, 200.000 euros per cada anualitat. Renomar afirma que es liquidacions corresponents del any 2009 estan recorregudes en el jutjat contenciós-administratiu de Castelló. Que les liquidacions corresponents al 2010 s’han recorregut davant la Diputació de Castelló en recurs de reposició. En tot cas, de les liquidacions s’han presentat fiances davant la Diputació que és qui té la funció recaptadora de l’IBI.

Aquestes fiances, segons confirma la empresa, són a favor dels ajuntaments, i si les sentències li són desfavorables i en ferm seran abonades automàticament. Renomar també té recorreguda, davant l’Audiència Nacional, la ponència especial de valoració de la Direcció General del Cadastre del Ministeri d’Economia i Hisenda, que inclou als parcs eòlics com bens immobles de característiques especials.

Al temps l’empresa recorda el compromís que té en les localitats que alberguen parcs eòlics, i on diu haver invertit 35 milions d’euros. Concretament a Morella, segons els responsables de Renomar, s’ha invertit 3 milions entre llicencies d’obres i activitat, convenis amb l’ajuntament,plans de millora ambiental, reforestació i actuacions del patrimoni històric, a més d’haver instal•lat el Centre d’Operacions i Manteniment de les zones 1, 2 i 3 en aquest municipi, amb una inversió, fins la data, de 1’65 milions d’euros.

L’Ajuntament no ho entén
L’Ajuntament de Morella ha volgut eixir al pas del comunicat oficial enviat per l’empresa Renomar en els últims dies. El consistori no entén que altres empreses adjudicatàries del Pla Eòlic de la Generalitat Valenciana complisquen amb les seues obligacions i Renomar no ho faça. Cal recordar que el deute ascendix a 400.000 euros amb l’Ajuntament de Morella, al no haver-se abonat el pagament de l’Impost de Béns Immobles de Característiques Especials (BICE), ni en 2009 ni en el present any.

La regidora de promoció econòmica, Sandra García, explica que “és incomprensible que Renomar no pague quan hi ha sentències que li donen la raó als Ajuntaments”. A més, afirma que “la Generalitat Valenciana sempre s’ha situat al costat de l’empresa, sense considerar als municipis de la comarca”. Segons García, aquest tipus d’actuacions “agreugen la situació dels municipis i demostren la nefasta gestió del Pla Eòlic per part de la Generalitat”.

La regidora també considera que “el compromís amb la comarca es demostra pagant les obligacions fiscals”. A més, afegix que “el que no és possible és que perquè Renomar pague, sempre hi haja que batallar, tal com ha ocorregut des de l’inici”.

Més informació: