Una història que es conta de 6 en 6 anys

Morella celebra el 2012 una nova edició de les festes del Sexenni. Aquesta cita, que es repeteix cada sis anys des del segle XVII, complirà  la seua 53 edició, conservant intactes les tradicions i la bellesa estètica que ofereixen els carrers adornats amb tapissos de paper arrissat i les danses del Sexenni.

Però un any abans, a l’agost d’aquest 2011, el pregó de l’Anunci i la posterior desfilada de carrosses inicia el cicle que porta a contar la història de la localitat de sis en sis anys.

. Des de 1673

L’origen del Sexenni data de 1673, quan la ciutat va patir una plaga de pesta que va assolar a la població. La desesperació es va dirigir cap a la marededéu deVallivana, patrona de Morella, i, segons expliquen les cròniques de l’època, les autoritats van decidir traslladar la imatge mariana des del seu Santuari fins a la ciutat produint-se la recuperació dels malalts. En senyal d’agraïment i com a mostra de devoció les autoritats civils i eclesiàstiques van emetre un vot, comprometent-se a rendir grans festes a la Verge de Vallivana cada sis anys.

Des de llavors aquest compromís ha sigut complit de generació en generació i un multitudinari romiatge es dirigeix a peu fins al Santuari, situat a uns 24 kilòmetres de Morella, per a traslladar la imatge de la Verge fins a la ciutat. L’arribada d’aquest romiatge és celebrada amb el engalanamient dels principals carrers i l’organització d’unes solemnes festes que es perllonguen en novenari, és a dir, durant nou dies.

L’entrà de la marededéu serà el 18 d’agost de 2012

L’entrada de la Verge de Vallivana en la ciutat és una espectacular mostra d’emotivitat i d’històriques escenes. La població ha estat un any treballant per a aquest moment en el qual queda proclamat un nou Novenario. Aquestes festes tenen un origen gremial, per la qual cosa cada dia està organitzat per un sector laboral que aporta diferents signes culturals. I en la nit de la rebuda a la Verge de Vallivana, que enguany serà previsiblement el dissabte 18 d’agost, conflueixen tots els gremis, les danses, els quadres folklòrics i els símbols de la ciutat.

Més informació: | | |