Morella clausura un curs de l’ús de la llengua catalana com a idioma estranger



comarquesnord.cat, Morella
diumenge, 17 d’octubre de 2010

Morella va clausurar dissabte un curs sobre l’ús de la llengua catalana com a idioma estranger. Aquest ha sigut el primer curs d’estes característiques que han organitzat l’Institut Ramón Llull, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Xarxa Vives de la Universitat Jaume I. Durant la clausura, el president de la primera institució mencionada, Josep Bargalló, la presidenta de l’AVL, Ascensió Figueres, la vicerectora de Cooperació i Relacions Internacionals de la UJI, Inmaculada Fortanet i l’alcalde de Morella, Ximo Puig, van oficialitzar la cloenda.

El primer edil morellà, va iniciar el seu discurs afirmant que “estem especialment contents de ser escenari d’este curs que pretén potenciar la didàctica de la nostra llengua en el món”. A més, va afegir que “en un món ple d’incertesa com en el que ens trobem, la projecció internacional de la nostra llengua és una urgència en l’agenda per a enfortir el paper del català/valencià”. Respecte a la situació de Morella, Puig va indicar que “ens trobem en el centre de la Corona d’Aragó, compartint qüestions culturals, identitàries i econòmiques amb els nostres territoris veïns”. Finalment, respecte al curs, considera que “l’ensenyança permanent, constant, persistent, des d’una visió humanista ha de fonamentar el procés de regeneració tan esforçat com necessari”

Per la seua banda, el president de l’Institut Ramón Llull, Josep Bargalló, va agrair a les altres tres institucions implicades la seua col·laboració perquè el curs es poguera portar a terme. Per això, va valorar “molt positivament el curs, ja que aglutina a diverses institucions, pel gran nombre d’alumnes inscrits que ha superat les nostres expectatives, pel desenvolupament i funcionament del mateix i expreso la nostra voluntat que este només siga el primer curs”.

Tot seguit, la presidenta de l’AVL, Ascensió Figueres, va afirmar que “este curs és un prova més de la línia d’aproximació de tot allò que ens unix: dos cultures germanes, la catalana i la valenciana, amb els seus dos patrimonis propis i una llengua que compartim i enriquim amb la seua diversitat”. A més, va explicar que “jornades com estes haurien de servir per a arraconar, d’una vegada per totes, qüestions que a un costat i un altre de l’Ebre, ens han separat durant massa temps, més per una falta de compromís que per la voluntat de superar vells entrebancs lingüístics”.

“Potenciar i recolçar la nostra llengua”
Finalment, Inmaculada Fortanet va asseverar que “hem de potenciar i recolçar la nostra llengua. És molt important el treball d’internacionalització de la llengua, ja que, a més d’atraure alumnes i professorat, també donem a conéixer la nostra llengua i cultura a altres institucions d’altres països”.

Les distintes classes van comptar amb professors especialitzats en filologia catalana, alguns d’ells impartint classes en l’estranger. El curs s’ha dirigit a estudiants d’últim any de grau, llicenciats i graduats, preferentment en filologia catalana.

Més informació: | |