Olocau del Rei celebra aquest cap de setmana les festes extraordinàries per a Sant Marc


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Olocau del Rei
dimedres, 20 d’octubre de 2010

Els bous, els balls, i sobre tot la part religiosa marcarà el calendari a Olocau des del divendres 22 fins el dilluns 25, deixant encara alguns actes per al darrer diumenge d’octubre. I és que cada quatre anys, al mes d’octubre, Olocau es vesteix amb les seves millors gal·les per obsequiar en extraordinaris festejos a Sant Marc, en motiu de les aparicions de l’evangelista en el segle XVI. El dia més important es el dissabte 23 d’octubre. Eixa jornada és la més emotiva per que el sant es portat al poble, per a que junt a la Virgen de la Naranja presideixi els festejos. Precisament eixe dia també s’inaugurarà la restauració de la imatge de la Marededéu, així com de la capella que l’albergarà a partir d’ara.

En la organització d’aquestes festes continua sent molt important la figura del majoral. A Olocau del Rei, cada festa gran està organitzada per un sector: per Santa Llúcia els fadrins, i per Sant Blai els casats. Per San Marcos, en son dos els que es requereixen, per que la costum marca que un visca al poble i l’altre al mas.

El divendres, primer dia de festes, el bou embolat i la musica de disco, enceten el programa. El dissabte, a més dels actes litúrgics d’anar a buscar el sant, i la entrada acompanyada amb les relacions, també es podrà gaudir de corro de vaques per la vesprada i bou embolat per la nit, a més del ball amb el grup Matrix. El diumenge es reserva per a la missa, la processó i el tradicional “refresc”, i per la tarde la subhasta, o “tranza”, de plats que ajuden a finançar la festa. El dilluns la processó se dedique a Sant Blai, i encara es reserven activitats el diumenge següent per a la tornada del sant evangelista a l’ermita que es visitada tots els anys. La implicació dels veïns en totes les celebracions del calendari festiu d’Olocau es gran, en aquestes per ser sols cada quatre encara més-

Des de 1575
Conte la tradició que en el punt on es creuen els camins d’Olocau a Mirambell i de la Mata a Tronchó, el 24 de novembre de 1575 es va aparèixer a un jove llaurador una figura blanca, amb corona de rei adornada d’estels, una creu roja al pit, i un rosari a la cintura. No va dir gran cosa la figura en aquesta primera aparició, però tres mesos després se apareixeria de nou al mateix jove, en el mateix punt, una figura en aquest cas d’un xiquet de 12 anys que en aquest cas es presentaria com a San Marcos i exigiria que en el termini de 20 mesos es construirà una ermita baix la seva advocació i fora consagrada per a dir missa cada diumenge.

En aquest breu període de temps els veïns d’Olocau, que portaven 8 anys sense acabar de decidir com i on farien la ermita, la van portar a terme. La menudeta construcció s’ampliaria després, en 1770, davant la creixent devoció.

Més informació: | |