Suècia s’interessa amb la gestió i el tractament de purins que es fa al Matarranya



comarquesnord.cat, Pena-roja de Tastavins
dijous, 21 d’octubre de 2010

Una delegació de tècnics de la regió sueca de Västra Götaland visite, des de dilluns, lo nostre territori per conèixer la posada en marxa del Pla de Purins del Departament de Medi Ambient del Govern d’Aragó i aprendre ‘in situ’ de l’experiència matarranyenca en matèries de bioenergia al sector ramader i de cultius energètics forestals. En concret, la delegació s’ha traslladat a Pena-roja per conèixer la planta de tractament de purins i la gestió col·lectiva de purí, iniciativa que es trobe dins del projecte Europeu Life es-Wamar.

Actualment, a Pena-roja s’està aixecant una planta de biodigestió, complementària a la planta de depuració biològica de purí ja existent. La digestió dels purins produeix biogàs, que s’aprofitarà energèticament per generar calor i electricitat en forma d’energies renovables. En estos moments, lo Departament de Medi Ambient (en col·laboració amb Sodemasa) està construint unes altres tres plantes de tractament de purins amb aprofitament energètic. Concretament, són a Valderrobres (al Matarranya), Saidí (Baix Cinca) i Capella (Ribagorça).

La posada en marxa d’estes quatre plantes de tractament de purí tenen com objectiu la prevenció i la reducció de la contaminació ramadera i la millora de la qualitat de les aigües, tal com estableix la Directiva Marc de l’Aigua del Govern d’Aragó. Estes instal·lacions, a més, donen compliment a les accions definides en el Pla Gira (Gestió Integral dels Residus d’Aragó), i suposen un avenç en la implantació generalitzada d’un model de gestió integral de fems a Aragó.