El Bioes2 generarà projectes pilot innovadors als Ports




comarquesnord.cat, Castelló
divendres, 22 d’octubre de 2010

La Fundació Intercoop ha presentat aquest divendres el contingut del projecte BIOES2, finançat pel Ministeri de Medi ambient i Mitjà Rural i Marí (MARM) i la Unió Europea (UE), amb el qual es pretén establir les bases per poder generar projectes pilot innovadors a la província de Castelló. A la nostra comarca els pobles que entren dintre del camp d’acció d’aquest projecte són: Forcall, Cinctorres, Portell de Morella, Castellfort, La Mata,Todolella, Sorita, Olocau del Rei, Vallibona, Herbés, Villores i Palanques

El projecte, que centrarà el seu camp d’acció a les comarques dels Ports i del Alt Palancia castellonenc, tindrà també la seva extensió en la Comunitat de Galícia mitjançant una aliança de cooperació amb entitats locals que afavoreixi l’estudi de diferents models de territori. En aquest sentit, les zones d’actuació a Galícia seran les comarques de Ordes i de Deza, repartides entre les províncies de A Corunya i Pontevedra.

Per a l’execució del projecte, la Fundació Intercoop va a rebre un finançament de 573.685 euros, procedent del MARM, a través de fons operatius del FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural). El projecte comença la seva marxa ara i es desenvoluparà durant quatre anys, estant prevista la seva finalització en 2013.

El projecte BIOES2 pretén avaluar i valorar de forma objectiva l’aportació que els territoris rurals fan a les zones més desenvolupades de les regions, de manera que es pugui provocar un canvi de paradigma sobre el valor del mitjà rural. Per a això el projecte tractarà de generar mecanismes d’aprofitament sostenible del mitjà natural, del context rural, explicant per a això amb la implicació dels seus habitants i partint de la conscienciació i sensibilització de la població.

Tres fases de treball
BIOES2 s’estructura en tres fases de treball: una primera de recopilació d’informació i prospecció de les zones pilot sobre les quals es va a treballar (Els Ports i Alt Palancia a Castelló i Deza i Ordes a Galícia); una segona de generació d’una eina des de la qual realitzar anàlisis quantificades a partir de les dades obtingudes durant la fase prèvia de treball de camp i, com a colofó i en tercer lloc, una fase d’engegada de processos de tutelaje empresarial i de desenvolupament pels quals es pretén comptar amb la societat civil dels territoris així com amb les entitats públiques i privades amb presència a les zones pilot.

El projecte BIOES2 és un pas més cap a l’engegada d’un nou marc d’actuació de desenvolupament rural, que permet continuar fomentant el desenvolupament integral i sostenible dels municipis que componen l’àmbit d’actuació assenyalat i, d’aquesta forma, seguir lluitant per majors nivells d’equitat social i qualitat de vida en el mitjà rural.

El projecte BIOES2 té un pressupost total de 637.427 euros, dels quals el MARM finançarà un 90% en quatre anualitats, segons va posar de manifest el Ministeri en la resolució definitiva de concessió de subvencions destinades a projectes pilot que va emetre el passat 9 de setembre.

La subvenció s’emmarca en el desenvolupament del Programa de la Xarxa Rural Nacional, aprovat per la Comissió Europea en 2008. La Xarxa Rural Nacional vol ser el marc de promoció d’idees innovadores, creatives, imaginatives, capaces de generar noves expectatives de futur en el mitjà rural cada vegada més desfavorit i distanciat de la modernitat, de manera que es genere un present possible i atractiu per als seus pobladors.