Morella culmina la seua setmana com a capital europea mediterrània de micología


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Morella
dissabte, 23 d’octubre de 2010

“La XVIIIª edició de les Jornades Europees de Micología Mediterrània ha sigut tot un èxit”. En aquestes paraules s’expressava el president de la Societat Micológica Valenciana (Somival), José Álvarez en la clausura d’aquesta trobada. Els experts europeus analitzaran unes 300 varietats diferents de bolets que han trobat en el terme de Morella. Entre elles, “espècies molt interessants, ja que, mancant determinar-les, podríem parlar d’una varietat nova per a la ciència i de nombroses varietats mai citades a la Comunitat Valenciana i en la Península Ibèrica”, explicava Álvarez.

Les jornades europees es van clausurar la nit de divendres amb la participació de la regidora de cultura de l’Ajuntament de Morella, Palmira Mestre, el president de la Confederació Europea de Micología Mediterrània (CEMM), Jordi Ferrer i el propi José Álvarez. La regidora afirmava que “ha sigut un honor per a Morella albergar una trobada amb punts experts en el món de la micología”. A més, explicava que “a Morella hi ha molt interès per la micología i és important que aquestes jornades hagen acostat el coneixement dels nostres boscos als veïns”.

El president de Somival, també afirmava que “una altra de les conclusions importants d’aquestes jornades, és que han tornat a aparèixer escassos exemplars del Cortinarius Murellensis molt localitzats”. cal assenyalar que aquesta espècie va ser descoberta per a la ciència en un congrés sobre els cortinarios que es va celebrar a Morella en 2005. Per açò, se li va batejar amb el nom d’aquesta ciutat.

A més d’aquesta espècie, Álvarez destacava algunes oposades com el Lycoperdon maginatum, Cortinarius splendificus, Cortinarius gracilior, Cortinarius lilacinuvelatus o Rugosomyces onychinus.

Per la seua banda, Ferrer va agrair “la disposició i bona voluntat de l’Ajuntament de Morella per haver-nos prestat les instal·lacions municipals i els serveis necessaris per a dur a terme el nostre treball”. En el seu discurs, el president de la CEMM també va valorar positivament la riquesa de bolets que han trobat els micólogos en les muntanyes de Morella.

Les jornades no finalitzaran ara, ja que els experts analitzaran les varietats oposades i els resultats finals podrien obtenir-se en el termini d’un any.

Transcurs de les jornades
Cal recordar que les jornades han reunit al voltant de cent cinquanta representants de l’àmbit europeu, vinguts des d’Itàlia, Regne Unit, França, Alemanya, Suïssa, Polònia, la República Txeca, Eslovènia, Eslovàquia, Noruega i Hongria. També cal afegir les diferents societats espanyoles que han participat, com han sigut la Valenciana, la Cantàbrica, la de Mallorca, la Castellà Lleonesa, la de Jaen i la Catalana. El principal objectiu de la trobada era ampliar i difondre els coneixements relatius a la Micología de les espècies de l’àrea mediterrània.

Les Jornades s’han desenvolupat des del dia 17 fins al 22 d’octubre. Durant aquests dies, els experts han realitzat més de vint excursions a la muntanya per a arreplegar les diferents espècies. Les Jornades també s’han estès als veïns de Morella, ja que durant aquests dies han hagut tres exposicions obertes permanentment al públic. Aquestes eren de Segells, d’Aquarel·les amb motius fúngics i de les espècies micológicas recollides en les muntanyes de la zona, en els quals s’indicava la varietat, el nom comú i si eren o no comestibles. A més, dijous passat, el micòlog Antonio Conca va realitzar una xarrada titulada “Iniciació al món dels bolets” per als veïns de Morella.

Més informació: